Castella i Lleó
Monestir de Santa María la Real de Nieva
Nuestra Señora de la Soterraña
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Segòvia següent >

Segòvia

Aquest monestir té el seu origen en un episodi miraculós, situat en l’any 1392, quan la Mare de Déu es va aparèixer a un pastor i es va trobar una imatge de la mateixa que és coneguda com Nuestra Señora de la Soterraña. La devoció despertada a partir d’aquell esdeveniment va fer que en el lloc del miracle s’aixequés una ermita, una hostatgeria i, el 1395, una vila. El 1399 ja s’havia bastit una nova església i es va efectuar el trasllat de la imatge de l’anterior a la nova, alhora que es posava el santuari sota la custòdia dels predicadors, per mitjà de fra Pedro de Sepúlveda, prior del convent de la Santa Cruz de Segòvia. El papa Benet XIII va confirmar la donació del lloc als dominics el 1415, mentre que la reina Catalina de Lancaster (+ 1418) es feia càrrec del patronatge del santuari.

Santa María la Real de Nieva

Dominics

Santa María la Real de Nieva (c. 1923)

A partir del 1399 va començar l’ampliació de l’església en la que hi va participar econòmicament la reina, que també va dotar la casa amb béns i drets que permetessin la seva subsistència. Alhora es va aixecar la nova casa monàstica que va incloure un gran claustre que, tot i l’època de la seva construcció, és de tradició romànica, potser d’acord amb aquest estil constructiu molt comú en aquest territori. La comunitat dominica es va mantenir fins l’exclaustració.

Claustre (c. 1923)