Castella i Lleó
Monestir de San Baudelio de Berlanga
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Sòria següent >

Sòria

La primera notícia que hom té d’aquesta església, dedicada al màrtir sant Baldiri de Nimes, és de l’any 1136, en una sentència i on és esmentada en la seva qualitat de monestir. L’origen d’aquest lloc no s’ha pogut aclarir, però tot fa pensar que s’hauria començat a construir amb la recuperació del territori als sarraïns, a finals del segle XI. Per altra banda, l’existència d’una cova en part natural i en part excavada, també porta a suposar l’existència d’un eremitori i fins i tot d'un petit nucli monàstic anterior a la construcció de l’edifici. L’església mossàrab s’aixecaria més endavant sobre la cova i actualment l’accés a aquesta es fa des de la part inferior de la tribuna.

San Baudelio de Berlanga
San Baudelio

Prebenedictins

Benedictins ?

Interior de la nau amb la columna central
Columnes de la tribuna

Hom suposa que l’església es va bastir entre el 1084 i 1108 i que és l’únic testimoni d’un petit establiment monàstic (potser una simple cel·la) de fundació particular, probablement vinculat al castell de Berlanga, i seguidor d’alguna de les regles prebenedictines, com ara la de sant Fructuós. Ja al segle XII i amb el patrocini de Fortunio Aznárez es van portar a terme modificacions en l’estructura interna de l’església, com ara l’escala de la tribuna, la capella de la mateixa, el tancament de la cambra sobre el pilar central i l’execució de les pintures murals. Possiblement també llavors adoptaria la Regla de Sant Benet.

Arcs de la columna

El 1144, aquell monestir fou lliurat a la seu episcopal de Sigüenza i va passar a dependre del deganat vinculat a la catedral. Molt possiblement el monestir es devia extingir a la segona meitat del segle XII i el 1229 ja s’esmenta aquest lloc sense fer cap referència a la seva condició monàstica. Va continuar depenent de la canònica de Sigüenza potser en qualitat d’ermita. Al segle XIX era de propietat particular. Malgrat la seva protecció i del valor reconegut de les pintures murals, entre el 1922 i 1926 els seus propietaris les van vendre, es van arrancar en bona part i ara es troben escampades en diferents museus: Boston, Cincinnati, Indianapolis, Metropolità de Nova York i el Prado.

Galeria sota la tribuna
Interior de l'església

Es tracta d’una església exteriorment molt senzilla, amb una porta al nord i una segona a ponent que comunica amb una tribuna interior i que utilitzaria la comunitat per accedir a aquesta des de les cel·les exteriors, de les que no hi ha cap rastre. Capítol a part és el seu interior, un ampli espai amb una columna central rematada en la part superior per vuit arcs que suporten la volta, a manera de palmera, en la qual es troba una reduïda cambra que ha donat peu a especulacions sobre el seu ús, que resta incert, potser un reliquiari. Es conserva una part de l’antiga decoració mural, la resta fou venuda i arrancada dels murs. Una part, propietat de Metropolitan Museum està dipositada al Prado, a canvi de l’absis de l’església de Fuentidueña, Segòvia, ara a Nova York.

Esquema de la planta de l'església, amb l'accés a la cova al sud
Arc de la tribuna