Monestir de San Baudelio de Berlanga

Ermita de San Baudelio / Sancti Bauduli

(Casillas de Berlanga, Caltojar, Sòria)

San Baudelio de Berlanga

La primera notícia que hom té d’aquesta església, dedicada al màrtir sant Baldiri de Nimes, és en una sentència de l’any 1136 on s’esmenta en la seva qualitat de monestir. L’origen d’aquest lloc no s’ha pogut aclarir, però tot fa pensar que s’hauria començat a construir amb la recuperació del territori als sarraïns, a finals del segle XI. Per altra banda, l’existència d’una cova en part natural i en part excavada, també porta a suposar l’existència d’un eremitori i, fins i tot, d'un petit nucli monàstic anterior a la construcció de l’edifici.

La "palmera" del pilar central

L'església mossàrab s'aixecaria més endavant sobre la cova i actualment l'accés a aquesta es fa des de la part inferior de la tribuna de l'ermita. Hom suposa que l'església es va bastir entre el 1084 i 1108 i que és l'únic testimoni d'un petit establiment monàstic, potser una simple cel·la, de fundació particular, probablement vinculat al castell de Berlanga, i seguidor d'alguna de les regles prebenedictines, com ara la de sant Fructuós. Ja al segle XII i amb el patrocini de Fortunio Aznárez es van portar a terme modificacions en l'estructura interna de l'església, l'escala de la tribuna, la capella d'aquesta, el tancament de la cambra sobre el pilar central i l'execució de les pintures murals. Possiblement, també llavors adoptaria la regla de Sant Benet.

El 1144, aquell monestir fou lliurat a la seu episcopal de Sigüenza i va passar a dependre del deganat vinculat a la catedral. Molt possiblement el monestir es devia extingir a la segona meitat del segle XII i el 1229 ja s’esmenta aquest lloc sense fer cap referència a la seva condició monàstica. Va continuar depenent de la canònica de Sigüenza, potser en qualitat d’ermita. Al segle XIX era de propietat particular. Malgrat la seva protecció i del valor reconegut de les pintures murals, entre el 1922 i 1926 els seus propietaris les van vendre, es van arrancar en bona part i ara es troben escampades en diferents museus: Boston, Cincinnati, Indianapolis, Metropolitan de Nova York i el Prado.

Es tracta d’una església exteriorment molt senzilla, amb una porta al nord i una segona a ponent que comunica amb una tribuna interior i que utilitzaria la comunitat per accedir-hi des de les cel·les exteriors, de les que no hi ha cap rastre. Capítol a part és el seu interior, un ampli espai amb una columna central rematada en la part superior per vuit arcs que suporten la volta, a manera de palmera, en la qual es troba una reduïda cambra que ha donat peu a especulacions sobre el seu ús, que resta incert, potser un reliquiari. Es conserva una part de l’antiga decoració mural, la resta fou venuda i arrancada dels murs. Una part, propietat del Metropolitan Museum, està dipositada al Prado a canvi de l’absis de l’església de Fuentidueña, Segòvia, ara a Nova York.

Esquema de la planta de l'ermita
Empremta de l'escena de cacera