Castella i Lleó
Monestir de Sancti Spiritus de Toro

Monestirs de Toro

Sancti Spiritus
Portal de l'església de Sancti Spritus

Dominiques

Aquest monestir fou fundat a iniciativa de la noble Teresa Gil, que en el seu testament del 1307 va disposar que s’aixequés aquesta casa on havia de ser enterrada a la seva mort, ocorreguda el mateix any. L’any 1314 el rei Alfons XI va atorgar la corresponent llicència i dos anys després es posava la primera pedra del monestir, que es va dedicar inicialment a San Salvador, segons la voluntat de la fundadora, però el 1316 la s’esmenta amb el nom de Sancti Spiritus. Cap el 1402 hi va arribar Beatriu de Portugal, vídua de Juan I de Castella, que es va retirar a aquest monestir on hi va viure fins la seva mort el 1442 i hi fou enterrada. També al segle XV hi va arribar la priora Leonor de Castella, de família noble, procedent del convent de Sancti Spiritus de Benavente. Va esdevenir una casa de molta importància el que li va permetre gaudir de la protecció de diferents monarques, a més d’acollir a filles de la noblesa. Va mantenir la seva activitat fins el 1868, quan va quedar abandonat i sense comunitat. El 1871 hi van retornar les dominiques, que encara hi mantenen l’activitat.

Sancti Spiritus
Sancti Spritus de Toro