Monestir de Santa Clara de Guadalajara

Església de Santiago / Clarisses de Guadalajara / San Salvador

(Guadalajara, Guadalajara)

Santa Clara de Guadalajara

El més probable és que, a Guadalajara, es fundessin dues cases de clarisses, la primera s’hauria establert a la ciutat gràcies a la infanta Berenguera de Castella en data desconeguda. Aquest monestir era un beateri posat sota l’advocació de San Salvador, en funcionament el 1284, però que no hauria tingut continuïtat com a tal. El 1299, l'infanta Isabel, neboda de l’anterior, va començar la construcció d'un nou monestir en un altre indret de la ciutat, María Fernández Coronel, preceptora d'Isabel, va tenir un paper fonamental en aquella iniciativa. El 1307 s’hi hauria incorporat la comunitat del beateri de San Salvador.

La casa va gaudir dels favors de la noblesa i va esdevenir un centre poderós i influent, al segle XV tenia un centenar de monges. Les dificultats van arribar a començament del segle XVIII, amb la guerra de Successió Espanyola (1706), que va portar pèrdues de béns i també va afectar les dependències monàstiques. La situació es va repetir un segle després, el 1808, amb la guerra del Francès, que va obligar les monges a fugir. Poc després, la desamortització el va desproveir de bona part dels seus béns, tot i que es va mantenir la comunitat i, fins i tot, va acollir monges d'altres monestirs. La casa va aconseguir mantenir-se activa fins al 1912, quan es van vendre els terrenys del monestir i es va fusionar amb les clarisses de Canals (Costera, València). Del monestir només es conserva l'església, una construcció del segle XIV ara convertida en parròquia, amb l'advocació de Santiago.

Planta del monestir (1878)
Organismo Autónomo Centro Nacional de Información Geográfica (CNIG)