Monestir de Santa María de Sopetrán

Sanctae Mariae de Sopetran

(Hita, Guadalajara)

Monestir de Sopetrán

Tradicionalment, s’ha considerat que aquest monestir tenia arrels molt antigues, d’època visigòtica, altres narracions el vinculen a un capitost musulmà que el 1055 va protagonitzar un episodi miraculós amb la intervenció de la Mare de Déu. D’altra banda, es considera que Alfons VI de Castella hi va fundar un monestir de canonges agustinians a finals del segle XI, dintre de la política recuperadora del territori.

Amb el suport d’Alfons VI hauria començat la construcció d’una canònica que tindria continuïtat durant el segle següent, però el 1267 ja s’havia perdut. L’impuls definitiu d’aquesta casa li va donar l’arquebisbe de Toledo, Gómez Manrique (1362-1375) que, l’any 1372, va fer venir una comunitat benedictina des del monestir de San Millán de la Cogolla (la Rioja). Durant la primera meitat del segle XV, s’estava desenvolupant la congregació de San Benito el Real de Valladolid, fou Íñigo López de Mendoza, Marquès de Santillana, qui va aconseguir que el 1449 arribessin uns monjos de Valladolid per reformar Sopetrán, cosa que es faria realitat el 1456, després de les preceptives autoritzacions.

La casa dels Mendoza va continuar amb el patronatge del monestir fins a l’exclaustració. El 1836 Sopetrán va quedar sense comunitat religiosa, l’any següent va passar a mans d’un particular i, ràpidament, fou espoliat, tant pel que fa als béns mobles com immobles. El monestir conté elements d’època conventual, part de l’església i, especialment, el claustre del segle XVII, conservat parcialment. Hi ha iniciatives per donar impuls al lloc i restaurar-lo, tot i que encara és en ruïnes.

El tríptic de Santa María de Sopetrán

D'aquest monestir es conserven elements d'un tríptic (c1470-80), ara desmembrat, que constava d'una Pietat de fusta policromada, envoltada de quatre taules pintades. La part central es conserva al Metropolitan Museum de Nova York i les taules al Museo del Prado de Madrid.

Pietat
Autor desconegut