Castella i Lleó
Monestir de San Benito el Real de Valladolid
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Valladolid següent >

Valladolid
Monestirs de Valladolid

San Benito de Valladolid

Benedictins

El monestir de San Benito el Real de Valladolid fou fundat per iniciativa del rei de Castella i Lleó, Joan I (1379-1390) qui va donar l’Alcázar Real perquè s’hi establissin els monjos. El papa Climent VII va aprovar la fundació el 1387 i l’any següent van començar les obres d’adaptació de l’antic palau pel nou destí. Gràcies al suport reial i a l’estricta observança imposada a la comunitat, poc a poc esdevingué un establiment de prestigi i també en el centre reformador de la Congregación de Valladolid que va tenir una forta influència en una extensa llista de cases.

També a causa del seu desenvolupament i les noves funcions que va prendre, les dependències inicials van resultar petites i es va edificar una nova i àmplia església adossada a les construccions anteriors i en sentit nord-sud. Aquesta obra es va portar a terme sota l’abadiat de Pedro de Nájera (1499-1509), aquest també fou reformador de moltes cases benedictines, no sense oposició, que es van anar afegint a la Congregación, tasca que van seguir els seus successors, especialment fra Alonso de Toro. També fou en aquesta època que s’enriquí notablement el monestir amb un conjunt especialment valuós d’obres d’art, algunes de les quals encara es conserven, sobretot al Museo Nacional de Escultura, al mateix Valladolid.

Durant els segles XVII i XVIII es van fer encara més intervencions arquitectòniques en el monestir, ampliant-lo i millorant-lo. La davallada va arribar amb el segle XIX, primer la guerra del Francès, quan fou ocupat i patí greus destrosses. Després arribaria l’exclaustració definitiva i la dispersió del seu patrimoni mobiliari. El 1892 es va reobrir l’església i més endavant hi va arribar una comunitat carmelita. Els altres edificis monàstics han estat adaptats per altres usos.

Gravat de Parcerisa publicat a:
Recuerdos y bellezas de España

Al Museo Nacional de Escultura de Valladolid es conserva una part del mobiliari que es va retirar del monestir a causa de la desamortització.

Retaule Major de San Benito el Real (1526-32)
Aquest retaule fou encarregat per l'abat Alonso de Toro a Alonso Berruguete, el resultat és una obra de grans dimensions decorada amb pintures, relleus i escultures de fusta policromada. Està centrat per una imatge de sant Benet i la Immaculada en relleu.

Retaule Major: Crist entre la Dolorosa i Sant Joan Evangelista
Ara al Museo Nacional de Escultura de Valladolid