Comanda de Peníscola

Castell de Peníscola / Priorat de Peníscola

(Peníscola, Castelló)

Castell de Peníscola

Peníscola era una de les fortaleses defensives musulmanes d'aquest territori situat al sud de l'Ebre, formava part d'una xarxa de fortificacions que protegia aquell espai, entre altres, el castell de Xivert. L'any 1147, abans de la conquesta, Ramon Berenguer IV va cedir aquest castell a Guillem Ramon de Montcada, però el lloc no fou ocupat fins al 1233, després de la seva capitulació.

El pas de la propietat del castell de Peníscola a l'orde del Temple no es va produir fins al 1294, arran d'una permuta amb la casa templera de Tortosa. A partir d'aquell moment es va establir una comanda a Peníscola, de la que hi va passar a dependre la de Xivert, de fundació anterior. Amb l'arribada dels templers, a l'època de Berenguer de Cardona, es va aixecar una gran fortalesa, mentre que la mateixa comada adquiria noves propietats al seu entorn. Un cop extingit l'orde del Temple, el 1319 Peníscola va passar al nou orde de Montesa i fou la seu d'un priorat. En aquest període, entre els anys 1411 i 1422, durant el Cisma d'Occident, el lloc fou ocupat per la cort papal de Benet XIII. El 1441 encara va retornar a Montesa, fins al 1488. Durant l'època moderna va viure diversos episodis bèl·lics, des de la guerra dels Segadors fins a la del Francès.

La capella
Celler