Normandia
Abadia de la Trinité de Fécamp
< anterior Inici França Normandia Sena Marítim següent >

Sena Marítim

L’abadia de Fécamp és un dels tres monestirs benedictins femenins fundats en el decurs del segle VII en aquesta regió: aquest fou el primer, fundat el 658, després vindrien els de Pavilly (662) i Montivilliers (684). Més enllà de la tradició que explica l’establiment de la comunitat monàstica després d’un episodi miraculós, la seva fundació fou obra de Wanengus (Waneng) personatge de família noble i militar de professió. Aquest va relacionar-se amb sant Audoè (Ouen) i també va col·laborar amb sant Vandregisil (Wandrille) en la fundació de l’abadia de Fontenelle (649). Amb la col·laboració d’Audoè i de Vandregisil, va fundar aquest monestir femení, al front del qual hi va posar Hildemarque, la seva primera abadessa. Va donar suport a sant Leodegari d’Autun, que no obstant va morir decapitat cap el 678, després es va retirar com a servent a la mateixa abadia de Fécamp on va morir l’any 686 i on fou enterrat.

Fécamp
Abadia de Fécamp
Façana de l'església (s. XVIII)

Benedictines

Fécamp
Abadia de Fécamp
Transsepte sud

Fécamp
Abadia de Fécamp
Dibuix de Constant Bourgeois (1821)
Bibliothèque nationale de France

Com d’altres monestirs del territori del baix Sena, aquesta casa fou destruïda per les invasions normandes (841) i va quedar molt de temps abandonada. A la segona meitat del segle X es va bastir el palau dels Ducs de Normandia en els terrenys de l’abadia arruïnada. Ricard I (933-996) va restaurar l’església on hi va trobar la relíquia de la Santa Sang, objecte de molta veneració. El 990 fou consagrada la nova església, dedicada a la Trinitat i posada a càrrec d’una comunitat de canonges regulars. El 1001, Ricard II de Normandia va fer venir monjos benedictins de l’abadia de Saint-Bénigne de Dijon que sota la direcció de Guillem de Dijon (o de Volpiano) es va encarregar de la seva restauració, aquell Guillem fou un gran renovador i fundador benedictí, va morir a Fécamp el 1031, on fou enterrat.

Fécamp
Ruïnes del palau dels Ducs de Normandia
Aixecat en el lloc del monestir primitiu

A finals del segle XI es va tornar a construir l’església abacial i fou consagrada el 1106, fou l’època de màxima esplendor de la casa, situació que es va allargar fins les guerres de Religió, que la van afectar. Amb el temps va arribar el règim de comenda i les guerres de Religió (segona meitat del segle XVI), que van deixar el monestir en decadència i amb l’observança dels costums molt relaxada. El 1649 hi va arribar la congregació de Saint-Maur, que s’encarregà del seu redreçament, els maurins van mantenir la casa fins la Revolució, quan la comunitat fou dissolta. El 1791 els béns foren venuts i poc després l’església esdevindria parroquial.

Fécamp
Abadia de Fécamp