Abadia de Saint-Grégoire de Munster
Abbaye Saint-Grégoire de Munster / Confluence / Confluentis / Sancti Gregorii
< anterior Inici França Gran Est Alt Rin següent >

Alt Rin

Segons una tradició, aquest monestir hauria estat fundat per deixebles de sant Gregori el Gran (c540-604) que hi haurien imposat la Regla de Sant Benet, però de fet hom sap ben poca cosa dels seus orígens. El que és segur és que ja existia el 675 quan hom troba esmentat el monestir de Confluentis en un document a favor del seu abat atorgat pel rei franc Khilderic II. Segurament el monestir es va fundar en dos temps, primer amb l’arribada d’un grup de monjos irlandesos, cap el 633, al que s’hi va afegir un segon grup cap el 660. Durant una primera època no va anar més enllà de ser un monestir molt modest però més endavant, sobretot en època carolíngia, es va veure beneficiat per la monarquia (Carloman el 769, Lluís el Pietós el 823 i 826, Lotari I el 826, Lotari II el 856, Zuentibold el 896...).

Munster
Restes del monestir de Munster

Munster
Abadia de Munster

Munster
Munster
Il·lustració d'Alsatia illustrata Germanica (1761)

Després d’una època de pèrdua d’influència en el territori, el 1235 l’emperador Frederic II va posar el monestir sota la protecció de l’Imperi, tot i això la vila de Munster va anar prenent més pes polític en detriment de la influència del monestir sobre els afers seculars. La implantació del luteranisme també va afectar el monestir de manera directa, els intents d’adopció de reformes per que fa a la regularitat tampoc van poder ajudar al correcte desenvolupament de la casa que va mantenir la seva precària situació fins la seva afiliació a la congregació de Saint-Vanne, quan es va poder reconduir la situació. Entre el 1681 i 1770 es van reconstruir les dependències del monestir, la institució monàstica va mantenir-se amb activitat fins la seva supressió arran de la Revolució, el 1791 la casa fou abandonada pels monjos i fou víctima del vandalisme que va portar a la ruïna dels edificis. La primitiva església romànica, que havia estat víctima de diferents incendis, havia estat reemplaçada per una construcció gòtica (del segle XV) i després per una de nova entre els segles XVII i XVIII, que va desaparèixer després de la Revolució.

Munster
Abadia de Munster