Abadia de Murbach
Abbaye Saint-Léger de Murbach / Morbacum / Monasterium Morbacense
< anterior Inici França Gran Est Alt Rin següent >

Alt Rin

Aquest monestir benedictí fou fundat l’any 727 per sant Pirmí després d’haver impulsat el de Reichenau (Baden-Württemberg) el 724. Per aquesta nova casa Pirmí va gaudir del suport del comte Eberhard, que li va facilitar les terres i el finançament de les primeres construccions, a més de continuar protegint el monestir fins la seva mort (747). Eberhard fou enterrat a l’església de Murbach on encara es conserva el seu sepulcre, del segle XIII. A més d’aquest suport, el bisbe Widegern d’Estrasburg també va intervenir a favor de la casa amb la seva aprovació i beneficiar-lo amb la seva independència relacionada amb l’origen itinerant del fundador, que l’hagiografia qualifica de bisbe pelegrí. També va gaudir del vistiplau del rei franc Teodoric IV, que va ratificar la fundació, la seva situació d’exempció i el va posar sota la seva protecció. Aquesta tutela directa de la monarquia fou ratificada en època carolíngia per Pipí el Breu i després per Carlemany.

Murbach
Abadia de Murbach

Murbach
Abadia de Murbach

Murbach
Abadia de Murbach
Imatge de sant Pirmí, el fundador

Murbach va adoptar ben aviat les directrius sorgides del sínode d’Aquisgrà de l’any 817 amb l’orientació de Benet d’Aniana. D’altra banda es va convertir en un centre cultural de primer ordre, amb un actiu taller de còpia i il·luminació de manuscrits. El 926 el lloc va patir una invasió hongaresa que el va afectar en profunditat, del que es recuperaria més endavant, tornant a gaudir d’influència social. Al segle XI Murbach va intervenir en la difusió del culte a sant Leodegari (Léger). Al segle XII es va edificar l’església romànica, edifici que s’hauria consagrat a mitjan d’aquella centúria. El 1294, Murbach també va participar en la fundació del convent dels Dominics de Guebwiller. Al segle XVI Murbach i l’abadia de Lure (Alt Saona) van mantenir acostaments estratègics que van abocar a la seva unió el 1560. Després la casa passaria a tenir abats comendataris, primer sota els designis de la casa d'Àustria i a partir de mitjans del segle XVII dels reis de França.

Murbach
Abadia de Murbach
Il·lustració publicada a Antiquités de l'Alsace ou chateaux, églises et autres monumens...
ETH-Bibliothek Zürich

Durant la primera meitat del segle XVII i a causa de la guerra dels Trenta Anys, Murbach va patir greus efectes, amb saquejos, abandonament i pèrdua de béns i rendes. Es van malmetre bona part de les dependències del monestir i a finals d’aquell segle i començament del XVIII es treballava en la seva reconstrucció, el 1693 es va aixecar la capella de Notre-Dame-de-Lorette i es va reconstruir un monestir barroc. El 1738 es van enderrocar les naus l’església romànica amb la voluntat d’aixecar un nou edifici però els treballs no avançaven d’acord amb el previst i hom va decidir de traslladar la comunitat a Guebwiller (1759) i poc després el monestir seria secularitzat, el 1764. Pel que fa a l’església de Murbach, aquesta va passar a tenir funcions parroquials el 1765, mantenint només la seva capçalera.

Murbach
Abadia de Murbach