Monestirs
Monestirs del Gran Est
Abadia de Murbach
Abbaye Saint-Léger de Murbach / Morbacum / Monasterium Morbacense
< anterior Inici França Gran Est Alt Rin següent >
castellano
cercador contacte facebook

Alt Rin

Aquest monestir benedictí fou fundat l’any 727 per sant Pirmí després d’haver impulsat el de Reichenau (Baden-Württemberg) el 724. Per aquesta nova casa Pirmí va gaudir del suport del comte Eberhard, que li va facilitar les terres i el finançament de les primeres construccions, a més de continuar protegint el monestir fins la seva mort (747). Eberhard fou enterrat a l’església de Murbach on encara es conserva el seu sepulcre, del segle XIII. A més d’aquest suport, el bisbe Widegern d’Estrasburg també va intervenir a favor de la casa amb la seva aprovació i beneficiar-lo amb la seva independència relacionada amb l’origen itinerant del fundador, que l’hagiografia qualifica de bisbe pelegrí. També va gaudir del vistiplau del rei franc Teodoric IV, que va ratificar la fundació, la seva situació d’exempció i el va posar sota la seva protecció. Aquesta tutela directa de la monarquia fou ratificada en època carolíngia per Pipí el Breu i després per Carlemany.

Murbach
Abadia de Murbach


Benedictins 


Murbach
Abadia de Murbach

Murbach
Abadia de Murbach
Imatge de sant Pirmí, el fundador


Murbach va adoptar ben aviat les directrius sorgides del sínode d’Aquisgrà de l’any 817 amb l’orientació de Benet d’Aniana. D’altra banda es va convertir en un centre cultural de primer ordre, amb un actiu taller de còpia i il·luminació de manuscrits. El 926 el lloc va patir una invasió hongaresa que el va afectar en profunditat, del que es recuperaria més endavant, tornant a gaudir d’influència social. Al segle XI Murbach va intervenir en la difusió del culte a sant Leodegari (Léger). Al segle XII es va edificar l’església romànica, edifici que s’hauria consagrat a mitjan d’aquella centúria. El 1294, Murbach també va participar en la fundació del convent dels Dominics de Guebwiller. Al segle XVI Murbach i l’abadia de Lure (Alt Saona) van mantenir acostaments estratègics que van abocar a la seva unió el 1560. Després la casa passaria a tenir abats comendataris, primer sota els designis de la casa d'Àustria i a partir de mitjans del segle XVII dels reis de França.

Murbach
Abadia de Murbach
Il·lustració publicada a Antiquités de l'Alsace ou chateaux, églises et autres monumens...
ETH-Bibliothek Zürich


Durant la primera meitat del segle XVII i a causa de la guerra dels Trenta Anys, Murbach va patir greus efectes, amb saquejos, abandonament i pèrdua de béns i rendes. Es van malmetre bona part de les dependències del monestir i a finals d’aquell segle i començament del XVIII es treballava en la seva reconstrucció, el 1693 es va aixecar la capella de Notre-Dame-de-Lorette i es va reconstruir un monestir barroc. El 1738 es van enderrocar les naus l’església romànica amb la voluntat d’aixecar un nou edifici però els treballs no avançaven d’acord amb el previst i hom va decidir de traslladar la comunitat a Guebwiller (1759) i poc després el monestir seria secularitzat, el 1764. Pel que fa a l’església de Murbach, aquesta va passar a tenir funcions parroquials el 1765, mantenint només la seva capçalera.

Murbach
Abadia de Murbach
Sepulcre d'Eberhard, el fundador (sXIII)

Murbach
Abadia de Murbach
Sepulcre d'Eberhard, el fundador
Il·lustració publicada a Alsatia illustrata Celtica (1751)
Bibliothèque numérique de l’INHA


Murbach
Abadia de Murbach

Murbach
Abadia de Murbach

Murbach
Abadia de Murbach


Murbach
Abadia de Murbach a l'època de la seva secularització (1764)
Il·lustració publicada a Die Abtei Murbach im Elsass. Vol 1

Murbach
Abadia de Murbach
Fotografia de Ginette Mathis a Wikimedia

Murbach
Abadia de Murbach
Interior de l'església


Murbach
Segell de Murbach (1253)
Il·lustració publicada a Die Abtei Murbach im Elsass. Vol 1

Murbach
Abadia de Murbach
Monument als monjos morts el 926 (sX?)

Guebwiller
Saint-Léger de Guebwiller
Portada de l'església parroquial, possessió de l'abadia de Murbach


Bibliografia:
- GOLBÉRY, M. De (1828). Antiquités de l'Alsace ou chateaux, églises et autres monumens des départemens du Haut-et du Bas-Rhin. Mulhouse: Engelmann
- LEGIN, Philippe (2000). L’abbaye de Murbach en Haute-Alsace. Saint-Ouen: La Goélette
- LEGIN, Philippe; BORNERT, R.; VALÉRIE, É. (2009). Les Monastères d’Alsace. Vol. II/2. Estrasburg: Éd. du Signe
- SAINT-MAUR, Congregació de (1860). Gallia Christiana in provincias ecclesiasticas distributa. Vol. 15. París: Firmin Didot

 


Situació:

Murbach està situat prop de Guebwiller, al sud-oest de Colmar

Baldiri B. - Agost de 2019