Alt Rin
Haut-Rhin

Convent dels Agustins de Ribeauvillé
Augustins de Ribeauvillé

Ribeauvillé
Agustins de Ribeauvillé

A les rodalies de l’actual vila de Riebauvillé hi havia una comunitat de monges agustines que el 1254 es va traslladar a Sélestat, aquella casa va passar a mans d’una nova comunitat agustina, masculina. De manera independent, el 1297 es va fundar un segon convent d’agustins gràcies a la voluntat del seu impulsor, Henri de Ribaupierre, que hi va portar una comunitat des de Basilea. A causa de problemes relatius a l’observança el convent fou secularitzat el 1527 el que va generar conflictes en relació a les seves propietats fins que el 1657 fou restaurat. Va mantenir-se fins la supressió definitiva, el 1791, arran de la Revolució.

Ribeauvillé

Convent de Sainte-Catherine de Rouffach
Couvent de Récollets de Rouffach

Rouffach
Franciscans de Rouffach

Els franciscans es van establir en aquest lloc cap el 1250 on hi van aixecar un convent de nova planta entre el 1280 i 1300. El 1435 la comunitat es va adherir a la reforma dels observants. Durant el segle XVI va patir una forta decadència de la que es va poder refer a finals d’aquella centúria. Durant el segle XVIII es va reconstruir en bona part, però fou suprimit el 1791 amb la Revolució. Després de passar a mans de particulars i mantenir diverses funcions l’església va començar a ser recuperada i restaurada durant el segle XX.

Rouffach

Convent dels Dominics de Guebwiller
Dominicains de Guebwiller

Guebwiller
Dominics de Guebwiller

Els dominics van arribar a Guebwiller l’any 1294 i es van situar ens uns terrenys facilitats per l’abadia de Murbach (Alt Rin), quatre anys després hi arribaria una comunitat femenina que s’assentaria al costat d’aquest convent. Al segle XV la casa fou reformada pel que fa a la seva regularitat i durant els segles XVI i XVII va patir els efectes de les guerres que assolaren la regió, el que va obligar a la seva restauració i reconstrucció. Després de la Revolució, el 1792 el lloc fou venut, les dependències conventuals es van convertir en hospital militar (1814) mentre que l’església va anar acollint activitats de caire cultural i actualment s’ha restaurat, conservant encara elements de la seva antiga decoració mural.

Guebwiller

Abadia de Saint-Léger de Masevaux
Abbaye de Masevaux / Masmünster

Masevaux
Abadia de Masevaux

Hom atribueix la fundació d’aquest monestir femení a un noble personatge del segle VIII anomenat Maso, qui donaria nom al lloc i al mateix monestir. Més endavant la casa i la seva comunitat aniria evolucionant fins esdevenir un capítol de canongesses que es mantindria fins la Revolució. Es conserva una església amb elements del segle XIV, que ha estat molt modificada amb el pas del temps.

Masevaux
Abadia de Masevaux

Convent dels Franciscans de Colmar
Couvent des Franciscains de Colmar

Franciscans de Colmar

Els franciscans haurien arribat a Colmar al voltant de l’any 1246 i cap el 1290 ja haurien acabat la construcció del seu convent. A causa d’una epidèmia de pesta i de la implicació dels frares en l’atenció dels afectats, l’establiment va quedar deshabitat el 1541, de fet només va sobreviure un dels frares de la comunitat. A causa de l’abandonament del lloc, aquest fou convertit en un hospici i el 1575 l’església fou lliurada als protestants, dedicada a Saint-Matthieu. L’hospital es va reconstruir durant la primera meitat del segle XVIII.

Convent dels Dominics de Colmar
Couvent des Dominicains de Colmar

Dominics de Colmar
Dominics de Colmar

Casa fundada el 1278 després d’haver superat la ferma oposició a la seva arribada des del capítol de Saint-Martin. L’església es va començar a construir el 1283. Durant el segon quart del segle XIV la casa va patir una època d’inestabilitat a causa de la situació política que va afectar particularment els dominics. Després de la seva supressió arran de la Revolució, l’església es va convertir en la parròquia de Notre-Dame. A l’església es conserva des del 1973 la taula de la Mare de Déu del Roser (Martin Schongauer, 1473) de procedència incerta.

Dominics de Colmar
Dominics de Colmar