Abadia de Saint-Gilbert de Neuffontaines (Neuffonts)

Alier següent >
contacte

Alier

El 1149 i després de participar en la Segona Croada, sant GilbertSant Gilbert de Neuffonts

Cavaller que va participar a la Segona Croada. Quan va tornar, fundà l'abadia de Neuffontaines i el priorat femení d'Aubeterre (ambdues a l'Allier)
(c. 1100 – 1152) va prendre la decisió de fundar dues cases monàstiques una de femenina a Aubeterre (Sainte Pétronille d'AubeterrePriorat d'Aubeterre
(Broût-Vernet, Alier)

Monestir fundat per sant Gilbert de Neuffonts. La primera priora fou la seva esposa Petronila

Priorat d'Aubeterre (Alier)
Foto de Patrick Boyer, a Wikimedia
) establerta el 1150 prop d’aquí, al sud-oest i on la seva esposa, Pétronille, en fou la primera priora. La segona casa és aquesta de Neuffontaines (1151), que va fundar conjuntament amb un hospital, adscrita a l’orde canonical dels premonstratencs. Després de la mort del fundador i primer abat, aquest fou enterrat a Neuffontaines. El successor de Gilbert al cap de l’abadia va traslladar el seu cos a l’interior de l’església on fou venerat, tot i que no es va canonitzar fins el 1728. Pocs anys després de la fundació d’aquesta casa, des d’aquí es fundaren diversos priorats que hi van passar a dependre.

Saint-Gilbert de Neuffontaines

Premonstratencs

Sant Gilbert de Neuffonts, el fundador

A finals del segle XV la casa va passar a estar regida per abats comendataris, aliens a la comunitat que quedava sota l’autoritat d’un prior. El 1612 l’església va quedar molt afectada per la caiguda d’un llamp, i anys després encara estava en estat de ruïna. No s’havia refet d’aquell desastre quan el 1791, i a causa de la Revolució el monestir fou venut i al segle següent l’església resultava enderrocada en la seva totalitat. A finals del segle XX es restaurà el que quedava de l’establiment monàstic, especialment la sala capitular.