Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Saint-Maurice de Blasimon
Abbaye Saint-Maurice de Blasimon / Blasimont / Bladimontis / Blamont /Saint-Nicolas
< anterior Inici França Nova Aquitània Gironda següent >

Gironda

Són poques les dades que hom té d’aquesta abadia, s’ha suposat un origen antic relacionat amb les primeres fundacions monàstiques a la regió. D’altra banda la tradició esmenta que es va fundar durant la primera meitat del segle VIII des de l’abadia de Saint-Jean-d'Angély (Charente Marítim). En tot cas, el monestir hauria desaparegut a mitjan del segle IX a causa de les incursions dels vikings. L’assentament monàstic es va restaurar cap el 980 gràcies a la intervenció del duc Guillem de Gascunya i el monestir de Saint-Jean-d'Angély. L’abadia de Sant-Maurice va tenir un ràpid desenvolupament el que li va permetre reconstruir-lo durant la segona meitat del segle XII. La fundació i desenvolupament de la propera abadia de La Sauve-Majeure (Gironda) va fer perdre protagonisme i influencia a Blasimon. Les guerres de Religió la van afectar plenament, el 1587 fou atacada i saquejada i la comunitat es va veure obligada a fugir. Al segle XVII hi va arribar la congregació de Saint-Maur però no va aconseguir refer-se, a mitjan del segle XVIII es trobava en plena decadència i el 1778 es va suprimir. L’església es va lliurar de l’enderroc gràcies a que des de l’altar de Saint-Nicolas de la mateixa església monàstica s’exercien les funcions parroquials. Amb la desaparició dels benedictins l’església es destinaria plenament a parròquia amb l’advocació de Saint-Nicolas. Ja al segle XIX es van començar a valorar les restes de l’església, especialment la decoració escultòrica que encara conserva.

Blasimon
Abadia de Blasimon