Abadia de Saint-Jean-d'Angély
< anterior Inici França Nova Aquitània Charente Marítim següent >

Charente Marítim

La tradició diu que aquesta abadia fou fundada cap l’any 817 per Pipí I d’Aquitània en un lloc on aquella casa reial hi tenia una residència. També diu que el fundador hi va dipositar el cap de sant Joan Baptista, objecte de molta veneració. Aquella primitiva abadia hauria quedat destruïda per les guerres normandes (850, 860 i 876). En el segle X la casa es va restaurar monàsticament i gràcies al recolzament rebut per la noblesa aviat va esdevenir un dels monestirs més poderosos i influents de la regió, però els efectes de la guerra dels Cent Anys i més endavant les de Religió (1562-1568) va estroncar el seu desenvolupament, el lloc fou saquejat i va perdre un dels seus béns més preuats: la relíquia del Baptista. El 1621 la població de Saint-Jean-d’Angély va patir un setge que també va afectar el monestir. El 1623, en plena decadència, la casa va entrar a formar part de la congregació de Saint-Maur, que va començar un nova reconstrucció del conjunt monàstic, operació que va quedar inacabada a causa de la Revolució. Actualment es pot veure l’església inacabada (Les Tours) al costat de l’actual església parroquial, restaurada el 1899 que conserva algunes restes de l’edifici gòtic anterior, destruït pels hugonots, a més de l’abadia del segle XVIII. Hi depenien els priorats de Saint Germain de Varaize i de Saint-Hilaire de Melle.

Saint-Jean-d'Angély
Les Tours, l'església inacabada