Normandia
Abadia de La Trappe. La Trapa
< anterior Inici França Normandia Orne següent >

Orne

L’abadia de Notre-Dame de La Trappe fou fundada el 1140 en el lloc d’una capella i hostatgeria per a pelegrins que s’hauria fundat poc abans, el 1120. Fou el comte Rotrou III (1100-1144) qui es va encarregar de transformar el lloc en una abadia fent venir sis monjos del monestir de Breuil-Benoît (Eure) que pertanyia a l’orde de Savigny. El 1148 l’orde de Savigny va integrar-se formalment al Cister i des d’aquell moment La Trappe va esdevenir una casa cistercenca. Els primers decennis de la seva vida va aplegar un nombre important de donacions que van permetre fer noves construccions, o millores en les existents, l’església renovada fou consagrada el 1214. També és d’aquesta època l’edifici medieval que encara es conserva a La Trappe, una construcció secundària, potser una hostatgeria, o celler.

La Trappe
Abadia de La Trappe

Savigny

Trapencs

La Trappe
Abadia de La Trappe
Interior de l'església (s. XIX)

La Trappe
Albolt, el primer abat de La Trappe amb
Rotrou III, el fundador
Vitrall de l'església (s. XIX)

L’època de bonança es va veure interrompuda per la guerra dels Cent Anys que va afectar l’abadia de manera directa en diverses ocasions, amb episodis de fugida de la comunitat i pèrdua dels seus béns, entre els quals el seu arxiu. A mitjan del segle XV es va regularitzar la situació. Tampoc va deslliurar-se dels efectes del règim de la comenda, instaurat a partir del 1526. Els abats de la noblesa no van ajudar al seu redreçament i tampoc els efectes de les guerres de Religió, al segle XVI. Quan la casa es trobava en un lamentable estat de decadència, tant material com pel que fa a l’observança, Armand Jean Le Bouthillier de Rancé, a l’edat de deu anys, va succeir el seu germà François-Denis com abat comendatari de La Trappe.

La Trappe
L'abat Armand-Jean Bouthillier de Rancé
Gravat de Van Schuppen
Bibliothèque nationale de France

L’abat Rancé exercia aquell càrrec, a banda d’altres que també ostentava, però el 1657 un canvi en la seva vida va fer que es retirés de la vida mundana per dedicar-se a l’estudi i professà a l’abadia cistercenca de Perseigne (Sarthe) monestir que ja seguia les noves corrents reformistes (Étroite Observance) pel que fa al seguiment de la Regla. El 1664 va deixar Perseigne i entrà a La Trappe amb altres monjos, ara com abat regular, introduint la nova observança que també es practicava en altres comunitats però sense formar pròpiament una congregació i que convivia amb altres monestirs que seguien l’observança comuna.

La Trappe
Abadia de La Trappe

La Trappe
Interior de l'església de La Trappe
Gravat del segle XVII
Bibliothèque nationale de France

Aquella reforma particular, aprovada oficialment i practicada a La Trappe es va escampar per altres abadies, que adoptaven els seus costums, desenvolupant-se fins que el 1790 van arribar els infortunis a causa de la Revolució i l’exili dels trapencs, que es va allargar fins el 1815, quan van poder retornar a França i a La Trappe, trobant el lloc completament arruïnat. El monestir fou reconstruït poc a poc durant el segle XIX, tot assentant i expandint els costums trapencs. El 1892 fou aprovat el nou orde dels Cistercencs Reformats de Notre-Dame de la Trappe, que el 1902 passaria a denominar-se Orde Cistercenc de l'Estricta Observança, els trapencs.

La Trappe
Abadia de La Trappe