Normandia
Abadia de Notre-Dame de Breuil-Benoît
< anterior Inici França Normandia Eure següent >

Eure

Aquesta és una fundació patrocinada pels senyors de Marcilly, lloc situat al nord del monestir. El 1137, Foulques de Marcilly va impulsar la creació d’aquesta nova casa, que va dotar amb la col·laboració del seu fill Guillaume. Originàriament era un monestir de l’orde (o congregació) de Savigny, fundat des de l’abadia de Vaux de Cernay (Yvelines), poc després (el 1140) la seva bona situació li va permetre al seu torn fundar la nova casa de La Trappe (Orne), amb l’ajuda del comte Rotrou III (1100-1144). El 1148, l’abadia de Savigny i tota la seva congregació van adoptar la regla del Cister, esdevenint en endavant una casa cistercenca. Robert I, comte de Dreux, així com la comtessa Alix de Blois (1164-1191), van intervenir també en el manteniment del monestir de Breuil. El 1224 es va consagrar la gran església monàstica, que encara es conserva tot i que mutilada.

Breuil-Benoît
Església de l'abadia de Breuil-Benoît

Savigny

Breuil-Benoît
Abadia de Breuil-Benoît

Breuil-Benoît
L'església amb el transsepte perdut

A mitjan del segle XV l’abadia de Breuil hauria patit les conseqüències de la guerra dels Cent Anys que va afectar aquesta regió. El 1551 la casa estava sota el règim de comenda, que es va allargar fins la seva supressió arran de la Revolució, el 1790. L’any següent l’abadia i els seus béns van passar a mans de particulars. El mobiliari fou ràpidament espoliat mentre que els edificis van tenir destinacions diverses, l’església va perdre el seu transsepte, deixant la nau murada i bona part del deambulatori sense enderrocar. També van desaparèixer el claustre i la sala capitular. El 1842 el que quedava del monestir fou adquirit per Gustave Armand Henri, comte de Reiset, amant de l’art, que restaurà l’església i va convertir el lloc en un museu on s’exposaven les seves adquisicions. El 1905 va tornar a quedar abandonat fins que el 1995 el nou propietari va rehabilitar i restaurar el lloc.

Breuil-Benoît
Louis Boudan, 1702