Priorat de Perrecy
Prieuré de Perrecy / Saint-Pierre-et-Saint-Benoît de Perrecy-les-Forges / Patricium

Saona i Loira

Cercador contacte Facebook

Saona i Loira

El lloc de Perrecy és conegut des d’època gal·loromana, al segle VII era propietat del bisbat de Bourges, després de les lluites contra els sarraïns Carles Martell (c689-741) va donar Perrecy al seu germà Khildebrand. El 876, un descendent d’aquest, Échard, va fer una donació testamentària d’aquesta propietat i de l’església parroquial de Saint-Pierre a l’abadia de Saint-Benoît-sur-Loire (Loiret) que hi va instaurar un priorat que va començar a acollir una comunitat de monjos a partir del 880. Gràcies a les donacions rebudes es va aixecar una nova església i les dependències conventuals. Durant la primera meitat del segle XI es va bastir una nova església romànica, edifici que va tenir modificacions en els anys següents en el transsepte, afegint un tram més a la nau i el porxo que precedeix l’església (1120-30). Fou un dels priorats més importants de Saint-Benoît-sur-Loire.

Perrecy
L'església del priorat de Perrecy

Perrecy
Priorat de Perrecy

Perrecy
Priorat de Perrecy

El 1476 la casa fou posada sota el règim de comenda i poc després, abans de final de segle es va refer la capçalera de l’església en estil gòtic. El 1500 es va declarar un incendi que va afectar bona part del priorat i diverses dependències. La casa va passar per un període de decadència tant material com pel que fa a la seva regularitat, situació que es va redreçar a l’època del prior Louis Berrier (1674-1739) que hi va introduir la reforma tot i que poc després va tornar a passar una època de penúries fins que el 1776 començava el procés de supressió, que es va formalitzar el 1782 deixant els seus béns al seminari d’Autun. L’església va passar a tenir funcions parroquials amb l’advocació de Saint-Pierre i de Saint-Benoît, substituint l’antiga parròquia de Saint-Pierre que amenaçava ruïna. Amb la Revolució foren enderrocades bona part de les dependències del priorat. Es conserva l’església medieval, amb les seves modificacions, que es va protegir com a monument el 1862. Conté una esplèndida mostra de decoració escultòrica d’època romànica localitzada al nàrtex i la portada.

Perrecy
Priorat de Perrecy