Abadia de Notre-Dame d’Acey
Abbaye Notre-Dame d’Acey / Val-Saint-Jean / Accinctus

Jura següent >

Jura

S’ha atribuït el primer assentament monàstic en aquest lloc a una comunitat de tipus eremític establert a Val-Saint-Jean relacionada amb els pares del Jura i que cronològicament s’ha situat entre els segles VII i VIII, aquest incipient monestir hauria quedat abandonat poc després. Més enllà d’aquesta tradició i ja al segle XII, a Val-Saint-Jean s’hi van establir dos germans, Constantí i Robert, per portar vida solitària als qui seguidament s’hi van afegir alguns seguidors, el 1127 l’arquebisbe de Besançon va consagrar l’església que havien aixecat gràcies al suport dels habitants de les rodalies. El 1133 l’arquebisbe confirmava les possessions de la petita comunitat en un document on s’esmentava que seguien alguna regla, però sense especificar quina. Aquell mateix any, o el 1134, es feia el lliurament d’Acey a l’abadia de Cherlieu (Alt Saona) amb la finalitat de fundar una nova casa cistercenca.

Abadia d'Acey
Abadia d'Acey

Pares del Jura ?

Eremites

Abadia d'Acey
Abadia d'Acey

Filiació d'Acey

Abadia de Claravall (Aube)
Abadia de Cherlieu (Alt Saona) / 1131
Abadia de Notre-Dame d'Acey / 1136
Abadia de Pilis (Hongria) / 1184

La nova abadia d’Acey fou la successora natural de l’antiga comunitat de Constantí i Robert, on s’integrarien els seus membres a més dels monjos vinguts de Cherlieu. El nou monestir es va aixecar en un indret situat al nord-est, més apropiat, mentre que el lloc de Val-Saint-Jean quedaria com una granja d’Acey que seria coneguda com Le Colombier. El 1136 Renald III de Borgonya va fer una donació a Acey en un document que tradicionalment s’ha considerat la carta de fundació de la nova abadia. El 1184 el monestir va estar en disposició de fer una nova fundació que es va fer a Pilis, en un indret ben llunyà com Hongria, prop del Danubi i de l’actual Budapest. L’abadia filla de Pilis portaria més aviat inconvenients a Acey, arran de la llunyania que dificultava les visites i de la manca de regularitat dels monjos hongaresos. La guerra dels Cent Anys (s XIV-XV) va entorpir el correcte desenvolupament del monestir que va passar una llarga època de decadència, tant pel que fa a la seva situació econòmica com pel correcte seguiment de l’observança.

Abadia d'Acey
Abadia d'Acey

Des del 1545 la casa havia passat a tenir abats comendataris, a finals del segle XVI i començament del XVII encara hauria de patir més situacions adverses, com ara les guerres de Religió. Un cop restaurades les dependències del monestir, el 1683 va patir un greu incendi. La Revolució va representar un dur cop per l’activitat monàstica, entre el 1790 i 1791 la comunitat havia abandonat el lloc i s’havia procedit a la seva venda. El 1828 Acey es va convertir en una escola de noies, fins que el 1853 va passar a mans dels benedictins i després encara a d’altres institucions religioses fins que el 1873 es va fer càrrec del lloc l’abadia trapenca d’Aiguebelle (Droma) aquesta es van encarregar de la restauració del monestir cistercenc, des del 1938 amb el títol d’abadia.

Abadia d'Acey
Abadia d'Acey