l'Illa de França
Abadia de Saint-Antoine-des-Champs
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

L’abadia cistercenca de Saint-Antoine-des-Champs té el seu origen en una casa de penedides fundada per Folc de Neuilly l’any 1198 a llevant de la ciutat, extramurs i en el lloc d’una antiga capella dedicada a sant Antoni. El bisbe Odó de Sully (1198-1208) va regularitzar l’establiment segons la regla cistercenca el 1204, el que fou confirmat amb una butlla papal el 1210. Gràcies al suport reial, durant la primera meitat del segle XIII es va ampliar l’establiment primitiu i es van bastir noves dependències, entre les quals la seva església. El 1227 Lluís IX de França li va confirmar els béns i atorgar el títol d’abadia reial. El 1358 la casa fou víctima de la revolta de la Grande Jacquerie durant la guerra dels Cent Anys, el que va obligar la comunitat a refugiar-se a la ciutat. El 1590 la casa de Saint-Antoine-des-Champs fou saquejada en el decurs d’una incursió militar que la va afectar directament. El 1790 va acabar la vida monàstica a Saint-Antoine arran de la Revolució, el 1795 el lloc es va destinar a hospital, funció que encara es manté en aquest indret. L’església fou venuda i enderrocada el 1796. Pràcticament no hi ha restes de l’antiga abadia.

Saint-Antoine des Champs
Dibuix publicat a L'Abbaye royale de Saint-Antoine-des-Champs...