l'Illa de França
Abadia de Saint-Pierre de Montmartre
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Hom considera Montmartre com el lloc de martiri de sant Dionís, episodi que hom situa en el segle tercer, aquí s’hauria aixecat una capella dedicada al sant, més endavant coneguda amb l’advocació del Saint-Martyre. A la part alta del turó de Montmartre existia una església de la que hom té testimonis arqueològics d’època merovíngia i documentals des del segle IX. El lloc, amb l’església de Saint-Pierre, que tenia funcions parroquials, fou donat el 1116 al priorat cluniacenc de Saint-Martin-des-Champs, propietat que van bescanviar el 1133 per l’església de Saint-Denis-de-la-Chartre situada a l’illa de la Cité, que els cluniacencs van conservar fins la Revolució i que després seria enderrocada. Amb el bescanvi, l’antic santuari de Montmartre va passar a Lluís VI el GrasLluís VI de França (1081-1137), el Gras

Rei de França (1108-1137) de la dinastia Capet

Medalla de Lluís VI (s.XVIII)
i l’any següent el rei i la seva esposaAdelaida de Savoia (c1092-1154)

Reina consort de França (1115-1137) pel seu casament amb Lluís VI, el Gras

Adelaida de Savoia
Bibliothèque nationale de France
hi van establir una comunitat benedictina, fundant i dotant convenientment l’abadia de Saint-Pierre de Montmartre amb una comunitat de monges vingudes de l’abadia de Saint-Pierre-les-Dames de ReimsAbadia de Saint-Pierre-les-Dames. Reims

Abadia benedictina femenina d'origen antic, potser del segle VII. Va mantenir-se fins la Revolució, quan fou enderrocada

Detall d'una vista de Reims (1722)
(Marne, ara desapareguda). El 1147 el papa Eugeni III va consagrar la seva església.

Saint-Pierre de Montmartre
Església de Saint-Pierre de Montmartre

Benedictines

Sant Dionís (Bourges)
Sant Dionís
Vitrall de la catedral de Bourges (s. XVI)

Gràcies a les nombroses donacions al seu favor i de la protecció reial, va esdevenir una abadia pròspera econòmicament. Va patir de manera directa els efectes de la guerra dels Cent Anys a mitjan del segle XIV, amb el saqueig de l’abadia i incendi de l’església. Això va afectar-la econòmicament, situació que es va veure agreujada en els primers decennis del segle XV quan el lloc fou ocupat militarment i les monges van refugiar-se a la ciutat de París. L’abadia es trobava pràcticament en ruïnes i els seus béns perduts, la capella del Saint-Martyre havia quedat arranada. Tot plegat també va fomentar el relaxament dels costums per part de la comunitat, situació que es va perllongar fins ben entrat el segle XVI.

Des del 1538 va estar sotmesa al règim de comenda pel que el càrrec d’abadessa era atorgat pel rei, en endavant al davant de la casa es troben filles de la noblesa. Durant la segona meitat d’aquell segle el lloc tornaria a ser víctima de la guerra. A començament del segle XVII l’abadia fou reformada i va afiliar-se a la congregació benedictina de Saint-Vanne, paral·lelament hom va fer un esforç constructiu, especialment a la capella amb la cripta de Saint-Denis i on el 1534 fou fundada la Companyia de Jesús. La bona situació de l’abadia va permetre que el 1613 des d’aquí es fundés un priorat a Ville l’ÉvêquePriorat de Ville l'Évêque, París

Priorat de Notre-Dame de Grâce de monges benedictines fundat el 1613 des de l'abadia de Saint-Pierre de Montmartre. A partir del 1647 va passar a dependre de Val-de-Grâce (París). Suprimit el 1790 i enderrocat
(Notre-Dame de Grâce), ara desaparegut i que estava situat a tocar de l’actual església de la Madeleine, el 1647 aquell priorat va abandonar el seu vincle amb Montmartre. També va participar en la reforma de l'abadia de Val-de-Grâce.

Blancs Manteaux
Étienne Bouhot (1825)
Museu Carnavalet

Els dos monestirs de Montmartre units per una galeria coberta
Detall d'un plànol publicat a Description de Paris, de Versailles, de Marly... (1742)
Bibliothèque nationale de France

El 1622 es va inaugurar un altre priorat, dins el mateix recinte del monestir de Montmartre, en el lloc de la primitiva capella martirial on es conservava la cripta. Aquí es va aixecar un nou complex monàstic conegut amb el nom de priorat del Saint-Martyre. A partir del 1647 aquesta casa fou unida amb l’antiga mitjançant una galeria coberta que s’enfilava fins l’abadia de Saint-Pierre. El 1681 l’arquebisbe de París va autoritzar la unió de les dues cases i la comunitat va deixar les antigues dependències del monestir superior, que no reunien les condicions necessàries i foren enderrocades, per desplaçar-se al nou monestir de la part baixa. En endavant el monestir de Montmartre estaria situat en aquest indret. Aquí es va mantenir fins la revolució, quan l’establiment fou suprimit posat a la venda (1794) i enderrocat. L’església de Saint-Pierre, restaurada, manté encara les funcions parroquials.

Antics capitells de l'església

Interior de l'església (s. XIX)