Abadia de Moutier-d’Ahun
< anterior Inici França Nova Aquitània Cruesa següent >

Cruesa

La fundació d’aquesta casa es va portar a terme gràcies a la iniciativa del comte de la Marca (Llemosí), Bosó II (988-1008), qui va donar una església de la seva propietat a la comunitat benedictina de Saint-Pierre d’Uzerche (Corresa) amb la finalitat d’establir-hi la nova abadia, que hi va passar a dependre tot i que més endavant (ja al segle XIII) va deslligar-se de la casa fundadora. L’abadia va patir els efectes de les guerres que van afectar el territori al darrer quart del segle XV i un segle després, el 1591, quan va quedar pràcticament derruïda a causa de la seva ocupació en el marc de les guerres de Religió. Els efectes d’aquella destrucció no es van superar mai, els monjos van passar a viure en cases de la població mentre que tancaven i deixaven sense ús bona part de l’església. El 1610 passaven a formar part de l’orde o congregació de Cluny i retornava la vida comunitària, encara que amb les dependències monàstiques en pèssimes condicions i fou amb el pas dels anys que es van anar refent aquells espais. A finals d’aquell segle es va instal·lar un nou cadirat del cor, que encara es conserva. Malgrat tot, el monestir es va mantenir fins finals del segle XVIII, quan fou clausurat a causa de la Revolució.

Moutier-d'Ahun
Moutier-d'Ahun. Antiga portada de l'església