Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Sant Salvador d'Aniana
Abbaye Saint-Sauveur d'Aniane
< anterior Inici França Occitània Erau

següent >

castellano
cercador contacte facebook

Erau

Fundació

Aquesta abadia fou fundada l’any 782 per sant Benet d’Aniana, un important personatge molt vinculat a la cort carolíngia, que havia triat aquest lloc per a establir-se com eremita l’any 780. Ràpidament al seu voltant s’hi van aplegar seguidors, fins establir-hi un centre monàstic.

Aviat va aconseguir molta vitalitat i hom va fundar dues abadies que hi depenien: la de Gel·lona (804) molt propera, i una segona a Goudargues (Gard).
 

Aniana
L'església actual


BenedictinsSaint-Maur
 
 

Decadència

Malgrat la seva importància, a la fi del segle XIV estava en decadència i després va passar a tenir abats comendataris, que no tenien vinculació amb el monestir i sovint el governaven indirectament i des de lluny. El cop fatal li va arribar amb les guerres de Religió, que van deixar l’abadia en ruïna (1561-1572).

En un intent de revifar-la, va entrar a formar part de la congregació de Sant Maur (1633), que es va encarregar de reconstruir l’església (1679) el claustre i les altres dependències monàstiques. Aquesta reconstrucció va durar ben poc, amb la Revolució la vida comunitària es va acabar. L’església va passar a ser la parroquial i les altres dependències una fàbrica de teixits (1810) i centre penitenciari (1845) de trista memòria.

Monasticon Gallicanum
Abadia d'Aniana
Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France


Aniana
L'església actual

Aniana
L'església actual


Situació:

A la població d'Aniana, a ponent de Montpeller

Baldiri B. - Novembre de 2009 / Actualitzat maig de 2014