Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Caunas / Abadia de de Sant Pere i Sant Pau de Caunas
Abbaye de Caunes
< anterior Inici França Occitània Aude

següent >

castellano
cercador contacte facebook

Aude

Orígens

L’abadia benedictina de Sant Pere i Sant Pau de Caunas té el seu origen en la restauració monàstica portada a terme després de la recuperació d’aquestes terres, en aquell moment en mans sarraïnes. Aquesta fundació hauria estat possible gràcies a l’empenta de sant Benet d’Aniana, que a través del seu seguidor Anià, va obtenir del poder carolingi el vist-i-plau per a la fundació (794) i que va posar l’establiment sota la seva protecció
.

Abadia de Caunas
L'església de l'abadia amb el porxo del portal


BenedictinsSaint-Maur

Abadia de Caunas
La zona absidal

Abadia de Caunas
El campanar


Esplendor i decadència

Era una abadia força modesta que va passar més endavant sota el domini dels comtes de Barcelona i de la dinastia Trencavell. Aquesta situació va acabar quan el papa Gelasi II (1118-1119) va confirmar les seves possessions i els Trencavell van renunciar als seus drets.

Fou una època d’esplendor, a la que també va contribuir la possessió de les relíquies dels Màrtirs de Caunas, esmentades per primer cop el 983, una “invenció” elaborada en aquella època.

Entre els segles XIV i XV el centre va començar a decaure, els abats eren triats pel rei, no hi residien. El 1467  es fa oficial el sistema de comenda. Al segle XVI l’abadia es trobava en un estat avançat de misèria.

Abadia de Caunas
Abadia de Caunas
Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France

Abadia de Caunas
L'església


Revifalla i supressió

Gràcies a la intervenció de l’abat Joan d’Alibert, la comunitat es va refer momentàniament, per trobar-se altre cop (s. XVII) en profunda decadència. El 1660 l’abadia de Caunas va passar a pertànyer a la congregació de Saint-Maur que s’encarregà de la seva reconstrucció, física i espiritual.

Fou suprimida amb la Revolució, els seus bens van passar a mans particulars, excepte l’església que fou la parròquia de la població. Ara el conjunt s’ha restaurat.

Abadia de Caunas
L'altar

Abadia de Caunas
Altar lateral


Els edificis

A Caunas es conserva encara un considerable conjunt d’edificis. L’església és d’una nau, amb capelles laterals afegides. Al creuer s’obren tres absis de planta semicircular, el central força ampli. Té un portal romànic amb capitells, potser aprofitats de l’antic claustre. El conjunt de l’església es va aixecar o refer en diverses èpoques, des del segle XI al XIV. Interiorment està decorada amb elements elaborats amb marbres de la terra (del segle XVIII). Un claustre d’època avançada separa l’església dels edificis monàstics (1696). La casa de l’abat és un edifici independent del conjunt monàstic.

Abadia de Caunas
El claustre

Abadia de Caunas
La casa de l'abat


Bibliografia:
Marcel Durliat. L'abbaye de Caunes. Archeologie du Midi Medieval, CAML, 1992
 

Situació:

L’abadia és al centre de la població de Caunas de Menerbés (Caunes-Minervois, departament francès de l’Aude, Occitània), al nord-est de Carcassona

Baldiri B. - Abril de 2009 / Actualitzat maig de 2014