Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Santa Maria de Cranta
Abbaye de Sainte-Marie de Quarante
< anterior Inici França Occitània Erau

següent >

castellano
cercador contacte facebook

Erau

Orígens

L’origen de l’abadia resta desconegut o bé envoltat de llegendes. Al voltant del seu nom hi ha qui diu que es tracta de la quarantena església fundada per Carlemany i també qui hi veu una relació amb els Quaranta Màrtirs, però senzillament es tracta d’explicacions que aprofiten el nom del lloc (procedent del nom del riu) per fer-se populars. El cert és que arqueològicament s’ha pogut demostrar que el lloc té un origen força reculat, d’època visigòtica.

Històricament hom sap que l’església es trobava ocupada per una comunitat de canonges augustinians. També que s’hi veneren les relíquies de cinc màrtirs (Dalmaci, Landulf, Valenci, Landebert i Gervasi) dels que hom no sap gairebé res.

Cranta / Quarante
L'abadia de Cranta


Canonges
agustinians

 

Cranta / Quarante
L'absis

Cranta / Quarante
La nau central


La canònica

Molt probablement una comunitat ja s’hi havia establert a finals del segle X i fou beneficiària d’importants donacions realitzades per la noblesa i les autoritats eclesiàstiques. De fet la canònica estava vinculada al bisbat de Narbona i en molts sentits, hi depenia. Hi ha constància d’una consagració de l’església el 982 i una segona feta més endavant, el 1053, que es correspon amb l’església actual.

Cranta / Quarante
El creuer


Decadència

Passava per una època d’esplendor que es perllongà en els segles següents. Des del 1482 va tenir abats comendataris, el que va marcar l’inici d’una època de decadència. Durant les guerres de Religió (s. XVI) el cenobi no tenia abat i potser per això es va lliurar del pillatge que patiren altres establiments. A finals del segle XVI es va fortificar.

Des del 1642, la comunitat es va vincular amb Sainte Geneviève de Paris i la seva congregació, llaç que va mantenir fins la Revolució, que va trobar l’abadia amb una accentuada decadència, i només dos canonges.

Cranta / Quarante
Sepulcre antic

Cranta / Quarante
Sepulcre dels sants


Cranta / Quarante
Sepulcre antic

Cranta / Quarante
Taula d'altar romànica


Bibliografia
- Robert Saint-Jean. Languedoc roman. Zodiaque. La Pierre-qui-Vire, 1975

 

Situació:

L’abadia de Cranta (Quarante) és al centre de la població del mateix nom, al nord de Narbona i nord-oest de Besiers

Baldiri B. - Novembre de 2009 / Actualitzat maig de 2014