Abadia de Fontcalda

Abbaye de Notre-Dame de Fontcaude / Fons Calidus

(Casa d'Arnas / Cazedarnes, Erau)

Abadia de Fontcalda
Abadia de Fontcalda

Aquesta casa monàstica fou fundada el 1154 amb una comunitat de canonges agustinians procedents de Santa Maria de Valcrosa (Aniana) i amb la voluntat d’establir una canònica. El 1163, amb la finalitat reconduir la fundació, s’hi afegiren més religiosos, aquests vinguts de l’abadia premonstratenca de Combelongue (Arieja), el que va provocar certes tensions entre elles.

Abadia de Fontcalda
Abadia de Fontcalda

Aquestes diferències acabaren amb la intervenció del papa Alexandre III, que unificà la comunitat, posant-la sota l'orde premonstratenca, la solució definitiva no va arribar fins al 1177, alhora que la casa de Fontcalda prenia el títol d'abadia. El seu primer abat fou Bernat. A finals del segle XII començava la construcció de l'església monàstica, el cenobi es va desenvolupar i adquirí certa prosperitat, que fins i tot va permetre la fundació d'algun priorat depenent. Com altres centres monàstics, l'abadia de Fontcalda va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys i també els derivats de passar a tenir abats comendataris, designats des de fora de la comunitat i sense relació amb ella. El 1577 l'abadia fou saquejada durant les guerres de Religió. En el decurs dels segles posteriors no va arribar a refer-se del tot. Una petita comunitat sobrevisqué sense pena ni glòria fins que, amb la Revolució, les propietats foren venudes. Ara només es conserva la capçalera de l'església i restes d'altres dependències.

Abadia de Fontcalda
Abadia de Fontcalda