Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Fontcalda
Abbaye de Fontcaude
< anterior Inici França Occitània Erau

següent >

castellano
cercador contacte facebook

Erau

Fundació

Aquesta abadia fou fundada el 1154 amb monjos procedents de Santa Maria de Valcrosa (Aniana). Poc després s’hi afegiren més religiosos, vinguts aquests de l’abadia de Combelongue (Arieja), el que va provocar certes tensions entre elles.

Fontcalda
L'església de l'abadia


Prenonstratencs

 

Aquestes diferències acabaren amb la intervenció del papa Alexandre III, que unificà la comunitat, posant-la sota l’orde premostratenca. A finals del segle XII comença la construcció de l’església i el cenobi es va desenvolupar i adquirí certa prosperitat, que fins i tot va permetre la fundació d’algun priorat depenent.

Fontcalda
L'església


Decadència

Com altres centres monàstics, l’abadia de Fontcalda va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys i també els derivats de passar a tenir abats comendataris, designats des de fora de la comunitat i sense relació amb ella. El 1577 l’abadia fou saquejada durant les guerres de Religió. En el decurs dels segles posteriors no va arribar a refer-se del tot. Una petita comunitat sobrevisqué sense pena ni glòria fins que amb la Revolució les propietats foren venudes.

Fontcalda
Fontcalda


Bibliografia:
- Jean Nougaret. Languedoc roman. Zodiaque. La Pierre-Qui-Vire, 1975
Enllaç
Abbaye de Fontcaude

Situació:

L’abadia és al nord-oest de Besiers, dins el terme de Casa d'Arnes
 (Cazedarnes, Erau) i a llevant d'aquest lloc

Baldiri B. - Novembre de 2009 / Actualitzat gener de 2013