Abadia de Saint-Laurent de Combelongue

Abbaye de Notre-Dame et Saint-Laurent de Combelongue / Coma-longa / Vallem longam

(Rimont, Arieja)

Abadia de Combelongue

L'abadia de canonges premonstratencs de Combelongue es va fundar cap al 1138 a iniciativa del comte Artau de Pallars, poc després de la mateixa fundació de l'orde, el 1120. El nou establiment es va instaurar gràcies a la intervenció de Notre-Dame de La Casedieu (Beaumarchés, Gèrs, Occitània), però el 1143 ja era una abadia independent. Estava dedicada a la Mare de Déu i sant Llorenç.

El comte de Pallars va dotar econòmicament l'establiment i hi va posar al seu front Antonius, el primer abat (1143-1165). Aviat va anar creixent en importància i riquesa i gràcies a això, va poder intervenir en l'establiment de l'abadia de Fontcalda (Erau), cap al 1163. Com molts altres centres religiosos, va patir els efectes destructius de les guerres de Religió (1569). No es va arribar a refer mai completament, amb la Revolució va acabar la vida religiosa i el lloc fou venut, passant a mans particulars. Es va incendiar el 1796. En resta l'església, molt modificada, un edifici que utilitza el totxo en les seves estructures, en lloc de la pedra. El claustre s'ha perdut i les dependències monàstiques que encara resten, corresponen a una reconstrucció del segle XVII.