Monestirs
Monestirs d'Occitània
Priorat de Sant Michel de Grandmont
Prieuré de Saint-Michel-de-Grandmont
< anterior Inici França Occitània Erau

següent >

castellano
cercador contacte facebook

Erau

Fundació

El priorat es va aixecar en una esplanada elevada, lluny de qualsevol lloc habitat. Segons els principis de l’orde, la comunitat disposava d’un edifici reduït, pensat per a pocs monjos i sense funcions parroquials; vivien aïllats de la població i amb les terres imprescindibles per la seva manutenció. Contràriament a altres centres monàstics, els grandmontans no perseguien aconseguir béns, rendes ni beneficis.

Sant Michel de Grandmont apareix documentat per primer cop el 1189. El fet que estigui dedicat a sant Miquel, contràriament al costum de l’orde de tenir els priorats sota l’advocació de la Mare de Déu, podria explicar-se amb una suposada capella de Sant Miquel, anterior a la fundació del priorat. El bisbe de Lodeva, Guilhem de Cazouls (1241-59) va impulsar el monestir amb una donació de terres al seu voltant, el que va ajudar el manteniment de la comunitat. Per això el bisbe fou enterrat a l’església del priorat.

Grandmont
L'absis de l'església


Grandmont

 

Grandmont
El priorat

Grandmont
Les dependències adaptades


Grandmont
Claustre

Grandmont
Sepulcres antropomorfs


Decadència

A començament del segle XIV la comunitat va passar per una època de crisi amb litigis inclosos. Després de la reorganització de l’orde (1317) s’hi va afegir la comunitat d’un altre priorat, amb la finalitat d’enfortir-lo. Més endavant va passar a estar sota protecció reial, però al segle XVI era en plena decadència i amb priors comendataris. El 1631 tenia un únic religiós, a començament del segle XVIII els dos únics membres de la comunitat es van veure obligats a vendre alguns béns per la seva subsistència.

El 1772, quan fou dissolt l’orde, la propietat va passar al capítol de la catedral de Lodeva. Amb la Revolució passa per la subhasta. Ha estat en mans particulars des de llavors, i des del 1957 s’han encarregat de la seva restauració.

Grandmont
Església

Grandmont
Església


Església

L’església és l’edifici principal i més antic del priorat. D’acord amb les normes de l’orde és d’una extrema senzillesa, una única nau, petita i estreta, sense cap mena de decoració, únicament una motllura a la part superior dels murs, on arrenca la volta lleugerament apuntada. Té dues portes, una als peus de la nau i la segona, lateral, que comunica amb el claustre. Una tercera porta es va obrir al segle XIX. L’absis és semicircular, amb tres grans finestrals que il·luminen l’interior, hi ha un altre finestral sobre la porta principal. Té un petit campanar, del segle XIII o XIV.

Grandmont
Antic celler

Grandmont
Claustre


Claustre

Adossat a l’església, és de planta quadrada amb pilastres als vèrtexs. Al centre de cada costat hi ha una altra pilastra i entre elles dues columnes geminades, amb capitells, molt simples. És del segle XIII.
 

Grandmont
Claustre de Grandmont
Gravat de Louis Haghe, (1835)
Bibliothèque numérique de la MCA de Montpellier

Grandmont
Claustre

Grandmont
Sala capitular


Altres dependències

Bàsicament són del segle XIII. A llevant del claustre i a tocar de l’església hi ha un passadís que porta al cementiri, que queda a tocar de l’absis de l’església, on s’han posat al descobert tombes que pertanyen a diferents èpoques de la vida del priorat. Al seu costat es troba la sala capitular, que al segle XIX fou unida a l’adjacent “sala dels monjos” i ara és una peça única. Una escala exterior porta al dormitori.

Al sud es trobaven el refetor i la cuina. Ara transformats en residència dels propietaris. A ponent es troba el celler i, sobre seu, la sala destinada a allotjar
els hostes. Al nord es troba l’església.

Grandmont
Portada de la sala capitular

Grandmont
Capitell del claustre


Capella de Sant Michel

Capella fundada el 1335, adossada a l’església, però sense comunicació amb ella. Destinada als pocs laics que s’hi acostaven i a les dones, que tenien prohibida l’entrada al recinte monàstic.
 

Grandmont
Sala capitular i Sala dels monjos, unides

Grandmont
Finestral

Grandmont
Priorat de Grandmont
Litografia de Jean J. Laurens (1839)
Bibliothèque numérique de la MCA de Montpellier


Grandmont
Sant Michel de Grandmont
Architecture romane du midi de la France (1873)
Bibliothèque nationale de France

Grandmont
Planta de Sant Michel de Grandmont
Architecture romane du midi de la France (1873)
Bibliothèque nationale de France

 

Situació:

Des de Lodeva, seguir la carretera de Saint-Privat. Més enllà de Soumont, agafar un trencall a la dreta, que hi porta

Baldiri B. - Novembre de 2009 / Actualitzat novembre de 2014