Monestirs
Monestirs d'Occitània
Priorat de Comberoumal
< anterior Inici França Occitània Avairon

següent >

castellano
contacte

Avairon

Història

La cel·la de Comberoumal fou fundada pels comtes de Rodés (Avairon) abans del 1189. Poc després, el 1193, Alfons el Cast els va donar uns molins per la seva subsistència, donació confirmada pel seu fill Pere el Catòlic, que a més li va oferir protecció (1206). El 1289 la comunitat va vendre els molins per adquirir-ne uns de més propers, a més de bestiar i l’explotació dels boscos.

Comberoumal
El priorat de Comberoumal


Grandmont
 

Comberoumal
Portada de l'església

Comberoumal
Interior de l'església


Consta que el 1285 la comunitat tenia quatre membres i que el 1317 (quan es va reformar l’orde) el lloc fou unit amb el priorat de Sant Michel de Grandmont. Al segle XV el cenobi va patir destrosses, efectuades pels soldats mercenaris que participaven a la Guerra dels Cent Anys. Tot i la seva independència del bisbat, François d’Estaing, bisbe de Rodés, va visitar el cenobi el 1507.

Durant el segle XVII es van fer obres de restauració, però en una visita del 1668, el lloc consta abandonat. El 1768 la comunitat tenia dos membres i a causa de la Revolució fou venut, el 1791. El 1820 va passar a mans de la família que encara actualment és la propietària.

Comberoumal
Pati on es trobava el claustre


Els edificis

Una part del complex monàstic s’ha restaurat i una altra continua adaptada com a residència dels propietaris. L’edifici més interessant és l’església, que seguint els costums de l’orde dels grandmontans, és molt austera. Es tracta d’una nau  rectangular, sense decoració, amb tres finestrals a l’absis semicircular i un altre al mur del fons. Està coberta amb volta apuntada, separada dels murs per una motllura. La porta principal, també apuntada, té dos columnes amb capitells simples a cada banda. Una segona porta dóna pas al claustre.

El claustre ha desaparegut, únicament es conserva el pati on esta situat. Al cantó de llevant i a tocar de l’església hi ha el pas cap el cementiri, al seu costat la sala capitular, amb una façana amb tres arcades separades per columnes. Més enllà es situa el celler. Al pis superior hi havia el dormitori dels monjos.

Els edificis dels altres dos costats del claustre s’utilitzen com a residència particular.

Comberoumal
Portada de la sala capitular

Comberoumal
Sala capitular


 

Comberoumal
Celler

 

Bibliografia
-Dieudonné Rey. Le prieuré de Comberoumal en Lévézou. Lacour Ed. Nimes, 1998
 

Situació:

A ponent de la població de Sant Bausèli
(Saint-Beauzély, Avairon, Migdia-Pirineus)

Baldiri B. - Desembre de 2010 / Actualitzat abril de 2013