Canònica de la catedral de Magalona

Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Maguelone

(Vilanova de Magalona / Villeneuve-lès-Maguelone, Erau)

Catedral de Magalona

Hi ha constància de l'existència del bisbat de Magalona des del segle VI, el 589 hom troba esmentat el seu primer bisbe conegut, Boeci, en ocasió del III Concili de Toledo. Es tractava d'una institució que es va desenvolupar de manera paral·lela a la del comtat de Melguèlh i que se situava en una illa i apartada dels nuclis habitats, fet que el diferencia dels altres bisbats, habitualment establerts en les grans aglomeracions urbanes.

Portal de l'església

Aquella illa i complex catedralici fou ocupada pels sarraïns a començament del segle VIII, tot i que va continuar mantenint una certa activitat. El 737 Carles Martell va ocupar l'illa, el que va obligar al bisbat, la comunitat canonical i altres persones que en formaven part a refugiar-se a terra ferma, a Substantion, prop de l'actual Montpeller, tot i mantenir el lloc de Magalona de manera precària. Cap al 1029 Arnaud va esdevenir bisbe de Magalona i es va encarregar de restaurar l'església i catedral de l'illa i de traslladar la canònica a aquell lloc, alhora que la reformava adoptant per a ella la regla de Sant Agustí.

Per això va aconseguir el suport del papa Joan XIX. El 1037 es va poder fer efectiu el trasllat de la seu episcopal i el 1054 es va consagrar la catedral, tot i que encara estava en construcció. A més, va fortificar l’illa i la va dotar d’un pont que la unia a terra ferma. En el segle XII es va aixecar una nova església que en el segle següent es va fortificar. La canònica va començar un llarg període de prosperitat que s’allargaria en el temps, malgrat els episodis de relaxament de costums que van portar a la seva reorganització durant la primera meitat del segle XIV. En els estatuts redactats el 1331 s’esmenta que la comunitat estava formada per cent o cent cinquanta membres entre canonges, conversos i donats.

Portal de l'església. Llinda (1178)

El 1536 es va traslladar la seu episcopal de l'illa a Montpeller, moment en què també la canònica fou secularitzada, segons una butlla del papa Pau III. Des d'aquell moment Magalona va quedar pràcticament abandonat. El 1632 es va ordenar la demolició dels edificis que havien estat la seu episcopal durant molts anys, el lloc es va convertir en una pedrera que, entre altres, va facilitar materials per la construcció del canal que passa pels estanys. Arran de la Revolució, Magalona va passar a mans particulars i el 1852 fou adquirit per Frédéric Fabrège que es va encarregar del seu estudi i restauració, de manera que el 1875 hi va poder tornar el culte.

Sant Pau, relleu de la portada
Sant Pere, relleu de la portada