Monestirs
Monestirs d'Occitània
Priorat de Santa Maria de Serrabona
Prieuré de Serrabone
< anterior Inici França Occitània Pirineus Orientals

següent >

castellano
cercador contacte

Aspres (Rosselló)
Bula d'Amunt / Boule-d'Amont

Aquesta canònica agustiniana fou fundada l’any 1082 en el lloc on ja existia una església anterior, coneguda des del 1069. La iniciativa vingué del vescomte de Cerdanya, Ramon Bernat, i altres familiars seus que hi van aportar aquella església, que els pertanyia, a més d’altres béns. El primer prior d’aquesta casa fou Ramon Ermengol. En un document de l’any 1102 es fa referència als membres de la comunitat i curiosament s’esmenta l’existència de germans i germanes converses, pel que cal considerar que en el seu començament aquesta casa tenia caràcter mixt.

Serrabona
Priorat de Serrabona

Canonges
agustinians

Serrabona
Absis central
Serrabona
La nau amb la tribuna

Aviat la primitiva església fou ampliada, segurament per adaptar-la a les noves funcions monàstiques. Originalment era una església de nau única, però es va modificar la seva estructura afegint un creuer, una nau lateral al nord i una galeria al sud, que esdevindria el claustre o galilea. A més de l’absis central, es van fer dos més, oberts al transsepte i no aparents des de l’exterior. Aquesta església fou consagrada de nou el 1151 i segurament és la que encara es conserva en l’actualitat. Aquesta casa fou secularitzada el 1593 i els seus béns es van integrar a la diòcesi de Solsona, el capítol episcopal en va tenir cura en endavant com església parroquial.
 

Serrabona
Absis lateral
Serrabona
Serrabona (c. 1875-1900?)
Fotografia de Séraphin M. Mieusement

Université Michel de Montaigne. Bordeux 3

L’element que caracteritza i dóna renom a aquest lloc és la tribuna que s’aixeca al bell mig de la nau de l’església. Es una plataforma suportada per sis voltes que reposen en columnes, a més dels murs. Aquesta tribuna serveix també de separació (hi ha un mur) entre dos trams d’església el reservat a la comunitat i el que utilitzaven els fidels que tenien entrada per la porta oberta a la nau lateral del nord. La part superior de la tribuna era accessible per la comunitat i es podia utilitzar de trona ja que és oberta a la nau, de fet la façana decorada està encarada a la part reservada als fidels. Tot i la manca de proves, tradicionalment s’ha considerat que aquesta tribuna estava situada inicialment al fons de la nau però que es va traslladar en època indeterminada.

Serrabona
Tribuna de Serrabona
Serrabona
Tribuna de Serrabona

Serrabona
Tribuna de Serrabona
Serrabona
Tribuna de Serrabona
Serrabona
Tribuna de Serrabona

Serrabona
Esquema de la tribuna de Serrabona
Serrabona
Tribuna de Serrabona
Serrabona
Tribuna de Serrabona

El claustre és reduït a una galeria amb quatre grans obertures a l’exterior, les dues centrals subdividides amb parelles de columnes i capitells. Aquest claustre comunica amb la casa prioral i el creuer de l’església.
 

Serrabona
Claustre de Serrabona
Serrabona
Claustre de Serrabona
Serrabona
Esquema del claustre de Serrabona

Serrabona
Claustre de Serrabona
Serrabona
Claustre de Serrabona
Serrabona
Pintura mural a l'interior de l'església

Bibliografia:
- POISSON, Olivier (2000). El priorat agustí de Serrabona (Rosselló). Lambard Vol. XII (1999-2000)
- PONSICH, Pere (1993). Santa Maria de Serrabona. Catalunya romànica. Vol. XIV. Barcelona: Enciclopèdia Catalana
- MONSALVATJE, Francisco (1915). El obispado de Elna. Tomo IV. Olot: Imp. Ramón Bonet
 

Situació:

S'hi va per un trencall de la carretera d'Illa als Banys d'Arles. Dins tel terme de Bula d'Amunt

Baldiri B. - Agost de 2013