Priorat de Santa Maria del Vilar
Prieuré Santa Maria del Vilar
< anterior Inici França Occitània Pirineus Orientals

cercador contacte

Rosselló
Villalonga dels Monts / Villelongue-dels-Monts

Aquest lloc ja era ocupat per una església dedicada a Santa Eulàlia i altres construccions del segle IX. El 1083 el monjo Joan procedent de Vilabertran hi va fundar una canònica. Aquest Joan seria després el primer prior de Santa Maria de Lledó, casa fundada a l’Empordà el 1089. La dependència del Vilar de Lledó fou confirmada el 1094, i el 1123 el papa Calixt II també situava aquesta casa del Vilar entre les possessions de Lledó. La canònica de Santa Maria del Vilar fou ampliada i consagrada de nou pel bisbe d’Elna l’any 1142.

Santa Maria del Vilar

Canonges
agustinians

Portal de l'església

Al segle XIV aquest petit priorat o, millor, pabordia va caure en decadència i el 1535 es va unificar amb Lledó, deixant d’existir com a tal. D’altra banda les canòniques agustinianes es van secularitzar de manera general l’any 1592, entre elles la de Lledó. Santa Maria del Vilar va passar a dependre més endavant de la parròquia de Villalonga i va anar caient en l’abandó fins que el 1802 el lloc es va vendre a particulars, que el van convertir en una explotació agrícola que també va quedar abandonada el 1942. La casa es va recuperar, excavar i restaurar per iniciativa de la senyora Triadou a partir del 1993 i actualment acull una comunitat ortodoxa femenina. Es conserva l’església, amb importants restes de pintura mural i una porta decorada, la galeria del claustre i altres dependències.

Galeria del claustre

Restes de l'església carolíngia