Priorat de Santa Maria del Vilar

Sainte-Marie du Vilar

(Vilallonga dels Monts / Villelongue-dels-Monts, Rosselló, Pirineus Orientals)

Santa Maria del Vilar

El 1083 va arribar al Vilar el monjo Joan procedent de la canònica de Vilabertran, ocupant el lloc d’una antiga església d’època carolíngia. En aquest indret es va reunir una comunitat sota la direcció de Joan, personatge que més endavant es va desplaçar a Lledó, on el 1089 es va fundar la canònica de Santa Maria, de la que seria el seu primer prior.

La casa del Vilar va passar a dependre de la canònica de Santa Maria de Lledó, situació que es va confirmar el 1094 i encara el 1123, quan el papa Calixt II també situava aquesta casa del Vilar entre les possessions de Lledó. La canònica de Santa Maria del Vilar fou ampliada i consagrada de nou pel bisbe d'Elna l'any 1142. Al segle XIV aquest petit priorat o, millor, pabordia va caure en decadència i el 1535 es va unificar amb Lledó, deixant d'existir com a tal. D'altra banda, les canòniques agustinianes es van secularitzar de manera general l'any 1592, entre elles la de Lledó. Santa Maria del Vilar va passar a dependre més endavant de la parròquia de Vilallonga i va anar caient en l'abandó.

El 1802 el Vilar es va vendre, passant a mans de particulars, es va convertir en una explotació agrícola que també va quedar abandonada el 1942. La casa es va recuperar, excavar i restaurar per iniciativa dels nous propietaris a partir del 1993 i actualment acull una comunitat ortodoxa. Es conserva l’església, una construcció de nau única, amb transsepte i tres absis, conserva encara importants restes de pintura mural i una porta decorada, també s’ha recuperat la galeria del claustre i altres dependències, a més de restes de les primeres construccions, anteriors a la fundació de la canònica.

Restes d'una església carolíngia
Font neoromànica