Abadia de Moyenmoutier
Abbaye Saint-Hydulphe de Moyenmoutier / Medianum Monasterium
< anterior Inici França Gran Est Vosges següent >

Vosges

El monestir de Moyenmoutier fou fundat a finals del segle VII per sant Hidulf (c612-707). Segons la tradició hagiogràfica aquest personatge era bisbe de Trèveris (Renània-Palatinat) i va professar com a monjo a l’abadia de St. Maximin de la mateix ciutat. Va deixar la seu de Trèveris per retirar-se a la regió dels Vosges, lloc on va aplegar alguns seguidors amb els que va fundar aquest monestir de Moyenmoutier cap el 671. El relat el relaciona amb santa Otília d’Alsàcia (c662-c720) a qui va batejar i en aquell mateix moment va guarir de la ceguesa que patia. A la mort del fundador el monestir es va anar desenvolupant, esdevenint un centre de prestigi, inicialment era seguidor de la Regla de Sant Columbà, però aviat va rebre influències benedictines i a començament del segle IX era una casa seguidora de la Regla de Sant Benet. Durant aquell segle la casa es va ressentir de la situació política del territori i les invasions, va arribar la decadència que va posar en perill la seva continuïtat, fins i tot durant la primera meitat del segle X, la comunitat de monjos es va veure substituïda per canonges seculars.

Moyenmoutier
L'abadia de Moyenmoutier

Sant Columbà

Cluniacencs

Moyenmoutier

Moyenmoutier
Bateig de santa Otília
Il·lustració de la Historia Mediani In Monte Vosago Monasterii

Es va recuperar gràcies a la influència de l’abadia de Gorze (Mosel·la) que també es trobava immersa en la seva pròpia recuperació. El 1026 la casa passava a estar sota la influència de Cluny a través de Saint-Bénigne de Dijon (Costa d’Or) i el mateix Guillem de Dijon (o de Volpiano, 962-1031) fou abat de Moyenmoutier entre els anys 1026 i 1028. El 1140 una butlla del papa Innocenci II va confirmar tots els béns del monestir, cosa que ja havia fet poc abans l’emperador Enric V (1111-1125). Durant el segle XIV el monestir es va refer i fortificar. El 1535 va prendre possessió del càrrec el primer abat comendatari, Nicolas de Lorraine, i la casa en els anys següents va caure en una profunda decadència fins que el 1604 passava a formar part de la congregació de Saint-Vanne i Saint-Hidulphe que li donà un nou impuls, entre altres coses, va fer que durant el segle XVIII s’aixequés un nou monestir, ja barroc. La Revolució va acabar amb la vida monàstica en aquest lloc, a partir del 1791 es va posar a la venda i a començament del segle XIX s’havia transformat en una indústria tèxtil. La recuperació de les estructures va arribar en els primers anys del segle XXI.

Moyenmoutier

Moyenmoutier