Abadia de Saint-Mihiel
Abbaye Saint-Mihiel / Saint-Michel / S Michael / Vieux Moutier
< anterior Inici França Gran Est Mosa següent >

Mosa

La tradició diu que el monestir té el seu origen en un establiment promogut pel noble Vulfoad (Wulfoalde) i la seva esposa Adalsinda, s’esmenta un episodi miraculós esdevingut després d’un viatge al mont Gargano on el fundador va obtenir una relíquia, el miracle va tenir lloc al mont Castellion on establiria el primer assentament l’any 709 dedicant-lo a sant Miquel (Saint-Michel o Saint-Mihiel). No hi ha evidències de l’existència d’una comunitat monàstica fins la segona meitat del segle VIII, quan va estar uns anys sotmesa a l’abadia de Saint-Denis (Sena Saint-Denis). L’any 772 ja era un monestir independent i Carlemany li va atorgar el benefici d’immunitat, en aquesta època va morir Vulfoad que es va enterrar al monestir.

Saint-Mihiel

Vieux Moutier
El Vieux Mutier, ara Saint-Christophe
Primer emplaçament de l'abadia

Saint-Mihiel

L’any 819 el monestir es va traslladar a un lloc proper, més adient, l’antiga abadia (el lloc es coneix com Vieux Moutier ) serviria temporalment de lloc d’enterrament dels monjos i després esdevindria un priorat. Durant el segle IX van sovintejar els preceptes emesos pels monarques a favor de la casa. A partir de la segona meitat del segle XI rebia protecció dels ducs de Bar, el 1088 la comtessa Sophie de Bar (c1018-1093) va fundar el priorat de Notre-Dame de Bar-le-Duc que va posar sota l’autoritat d’aquesta abadia. El 1106 una butlla del papa Pasqual II confirmava els seus béns, drets i privilegis, en aquell moment molt importants. El 1516 es va imposar el règim comendatari i el 1606 el monestir es va incorporar a la congregació de Saint-Vanne. Va mantenir l’activitat monàstica fins la Revolució.

Saint-Mihiel

Saint-Mihiel