Abadia de Saint-Paul de Verdun
Abbaye Saint-Paul de Verdun / S Pauli Virdunensis
< anterior Inici França Gran Est Mosa següent >

Mosa

Abans de l’arribada dels premonstratencs, en aquest lloc ja existia la capella de Saint-Saturnin fundada pel bisbe sant Pau de Verdun (576-649). Quan va morir, el bisbe fou enterrat en aquest lloc, esdevenint un centre de devoció administrat per una comunitat de clergues seculars. El 973 hi va arribar una comunitat benedictina i es va canviar l’advocació primitiva de sant Sadurní per la del bisbe sant Pau. El 1138 la comunitat benedictina fou substituïda per una premonstratenca, vinguda de l’abadia de Prémontré (Aisne). Va tenir un creixement espectacular i en pocs anys ja hi havia tres-cents religiosos amb dues comunitats, una de masculina i l’altra femenina, que cap el 1147 es va traslladar a un altre indret.

Amb tot va reunir un important patrimoni i hi depenien un elevat nombre d’esglésies que s’administraven directament des de Saint-Paul. El 1246 va quedar destruïda i es va haver de refer, aixecant una nova església gòtica. Ja al segle XVI va adoptar el règim comendatari i es van relaxar els costums, perdent temporalment la seva influència i amb una comunitat molt més reduïda. El 1552 es va ordenar el seu enderroc per tal de poder defensar militarment la ciutat. El 1556 començava la seva reconstrucció i el 1574 es consagrava la nova església. Després encara s’engegaria una nova reconstrucció de la casa però la Revolució va arribar sense haver completat l’obra. Un cop suprimida la casa es van enderrocar bona part de les construccions, l’església inacabada i la del segle XVI. Actualment el que resta de les dependències monàstiques estan ocupades per la Sotsprefectura del Mosa.

Saint-Paul de Verdun

Premonstratencs

Plan de la Ville de Verdun 1720

Escut de Saint-Paul de Verdun
Segons l'Armorial général de France (s XVIII)

Sant Pau de Verdun

Personatge nascut probablement a la Borgonya el 576, es va retirar al monestir de Tholey (Saarland) d’on fou abat fins que fou cridat per ocupar el càrrec de bisbe de Verdun. Va relacionar-se amb altres personalitats de l’època, de la reialesa i de l’Església (Dagobert, Andomar, Audoè...) també és conegut pel fets miraculosos en els que va intervenir. Va morir a Verdun el 649 i fou enterrat a l’església de Saint-Saturnin que ell mateix havia fundat, on més endavant s’aixecaria l’abadia de Saint-Paul.

Sant Pau de Verdun
Jacques Callot (c1636)