Priorat de Saint-Pierre d'Auvillar

Prieuré Saint-Pierre d'Auvillar / Altum Villare / Hautvillar

(Autvilar / Auvillar, Tarn i Garona)

Saint-Pierre d'Auvillar

L'església de Saint-Pierre d'Auvillar és un complex edifici, producte de les diverses intervencions que ha anat patint en el decurs del temps, la referència més antiga és una inscripció que porta la data de 1186. L'any 1264 el capítol de la catedral de Tolosa la va cedir al monestir benedictí de Saint-Pierre de Mas-Grenier, possiblement es tractava d'una restitució, ja que hi ha notícies des del 1203.

El 1304, l'arquebisbe de Bordeus, Bertrand de Got, va visitar el priorat, era germà del vescomte d'Auvillar, i l'any següent seria elegit papa (Climent V), ja amb aquest càrrec va tornar a visitar aquest priorat. Durant el segle XIV, l'església fou destruïda parcialment en el marc de les lluites durant la guerra dels Cent Anys i després encara amb les guerres Religió, del primitiu temple romànic resta l'absidiola nord, a més d'altres vestigis, l'absis central és de planta rectangular, refet en el segle XIII i modificat a causa de les destruccions sofertes. Al mur sud de l'edifici hi havia un poderós campanar de planta quadrada, del segle XVI, en gran part perdut, rematat per una torre de factura més moderna. L'abadia de Mas-Grenier va conservar el priorat fins a la Revolució.

Absis d'època romànica
Inscripció del prior Pierre de Lacay (1620)