Altres monestirs de Tarn i Garona

Tarn i Garona / Tarn-et-Garonne

Abadia de Saint-Pierre de Mas-Grenier
Saint-Pierre de Lacourt / Mas-de-Verdun / Mas-Garnier / Garnesium
(Le Mas Granièr / Mas-Grenier, Tarn i Garona)
Abadia de Mas-Grenier
Monasticon Gallicanum

L'abadia de Mas-Grenier s'hauria fundat al voltant de l'any 940 amb la intervenció d'Amèlia, esposa d'Ató, vescomte de Tolosa. Mentre ell fundava l'abadia de Sant Pere de Lesat (Arièja), la vescomtessa va instituir aquesta de Mas-Grenier. Tant aquesta casa, com la de Lesat van entrar a formar part d'una congregació encapçalada per l'abat Garí, amb el seu epicentre en l'abadia de Sant Miquel de Cuixà (Pirineus Orientals), vinculació que es va perdre l'any 1001, amb la mort de Garí.

Lesat va pretendre la subjecció de Mas-Grenier, el que va produir diversos litigis entre les dues cases, fins que aquesta es va sotmetre voluntàriament a San Michele della Chiusa (Piemont), fins mitjan segle XV. Al segle XVI la casa va quedar greument afectada amb les guerres de Religió, fou reconstruïda completament per la congregació de Saint-Maur, que van fer-se càrrec del lloc el 1640, no sense oposició. El 1791, el monestir fou suprimit i la comunitat el va haver d'abandonar sense que s'hagués acabat l'obra de reconstrucció dels maurins. El lloc ha recuperat la vida monàstica amb una comunitat de Benedictines del Santíssim Sagrament.