Abadia de Notre-Dame de Bonnecombe

Abbaye Notre-Dame de Bonnecombe / Bona Cumba

(Comps-la-Grand-Ville / La Grand Vila, Avairon)

Bonnecombe
Abadia de Bonnecombe

Monestir cistercenc fundat el 1167 gràcies a la participació dels senyors locals, que des del 1163 havien anat fent aportacions amb aquesta finalitat, també hi van intervenir el comte Ramon V de Tolosa i el bisbe Hug de Rodés, germà del comte de Rodés. La nova casa es va nodrir d’una comunitat de monjos vinguts de l’abadia de Candeil (Tarn).

Bonnecombe

Tot i el suport que va anar rebent en els anys següents, fou una casa de dimensions modestes, la seva situació va empitjorar en el decurs de la primera meitat del segle XIII, amb episodis de manca de regularitat i insubordinació, que va obligar a la intervenció de les autoritats eclesiàstiques. Aquesta situació es va mantenir fins a mitjan segle XIV, època en què va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys. A partir del 1470 va adoptar el règim de comenda, que encara va empobrir més el monestir i no va millorar la situació. Malgrat tot, es va mantenir fins a la Revolució, moment en què tenia una dotzena de monjos que van abandonar la casa el 1792, en poc temps es va convertir en una pedrera i va quedar molt malmès. No fou fins al 1876 que es va recuperar amb monjos trapencs, amb activitat fins al 1965.

Bonnecombe

Filiació de Bonnecombe