Cartoixa de Saint-Sauveur de Vilafranca de Roergue

Chartreuse Saint-Sauveur de Villefranche-de-Rouergue / Villa Franca Ruthenorum

(Vilafranca de Roergue / Villefranche-de-Rouergue, Avairon)

Cartoixa de Vilafranca de Roergue
El claustre gran

La cartoixa de Saint-Sauveur fou fundada gràcies a la iniciativa de Vesian Valette, un comerciant que, el 1450, va disposar en el seu testament que els seus béns es destinessin a la construcció d’una cartoixa a Vilafranca de Roergue. El mateix any, va peregrinar a Roma, on va morir i fou la seva vídua qui s’encarregà de fer realitat la fundació.

Façana de l'església

L'obra va començar l'any 1452, amb la construcció de la capella, la sala capitular i el claustre petit, a finals d'aquella dècada l'obra estava molt avançada i el 1461 es va traslladar el cos del fundador, enterrat provisionalment a Roma, a l'església de la cartoixa. El 1482 va morir la seva esposa, Catherine Garnier, que també fou enterrada en aquest indret. El 1525 hi fou sepultat Francesco della Rovere, bisbe de Mende i benefactor de la casa. El 1528 ja s'hauria acabat la construcció del gruix del monestir, tot i que més endavant encara es farien algunes obres noves. El 1562 les guerres de Religió la van afectar, la comunitat va abandonar l'indret i no hi va poder tornar fins deu anys després. Al segle XVII es van portar a terme noves obres de construcció de dependències secundàries. El 1790, amb la Revolució, la cartoixa fou suprimida i l'any següent la casa es va transferir al municipi i es va destinar a atencions hospitalàries, funció que encara manté.

Il·lustració de Maisons de l'ordre des Chartreux
Església