Priorat de Saint-Pierre de Burlats

Prieuré de Saint-Pierre de Burlats / Burlato

(Burlats, Tarn)

Priorat de Burlats
Priorat de Burlats

El lloc de Burlats era una possessió dels Trencavell, vescomtes d’Albi, on disposaven d’una residència. També hi havia l’església de Saint-Pierre, on, en una data indeterminada del segle XII es va fundar un priorat depenent de l’abadia de Saint-Benoît de Castres.

Priorat de Burlats
Priorat de Burlats

El 1317, aquest darrer monestir es va convertir en catedral, l’any següent la comunitat benedictina de Burlats va obtenir la seva secularització i en endavant fou una canònica. Durant les guerres de Religió, el capítol de canonges es va refugiar a Castres, deixant abandonat el lloc i finalment, el 1659, es van establir a Lautrec. Llavors, l’església estava en ruïnes, tot i que encara era utilitzada parcialment. Durant la primera meitat del segle XIX es va optar per bastir una nova església i deixar l’antiga en ruïnes, ara aprofitada en part per a les dependències municipals.

Priorat de Burlats
Priorat de Burlats