Monestirs d'Occitnia
Abadia de Saint-Benot de Castres / catedral
< anterior Inici Frana Occitnia Tarn

segent >

Tarn

Fundaci

A Castres (Castras) shi va establir una comunitat benedictina al segle IX, tot i que hi ha autors que la fan ms antiga i avancen la seva fundaci fins el segle VII. Aquesta versi diu que lestabliment inicial era una mica apartat del lloc actual, i que quan es van traslladar, aquell monestir el va ocupar una comunitat dagustinians.

La comunitat va prosperar grcies a les donacions. Carles el Calb en 844 la va beneficiar amb privilegis; el comte Ramon I de Roergue amb ms donacions el 960.

A Saint Benot de Castres shi veneraven les relquies de sant Vicen, que es van perdre amb les Guerres de Religi, el fet de conservar aquelles relquies va atraure durant molts anys devots i fidels a venerar-les.

Saint Benot de Castres

Decadncia

Malgrat el desenvolupament que va tenir aquest establiment, lany 1074 estava en decadncia i fou unit a Sant Vctor de Marsella. Va patir els efectes de les confrontacions de la croada albigesa, ms endavant de la Pesta Negra i de la Guerra dels Cent Anys.

La catedral

A iniciativa del papa Joan XXII (1316-1334) el monestir de Sa
int Benot de Castres fou convertit en catedral, el primer bisbe fou Adeodatus (1317-1327). Tot i aix la comunitat benedictina va continuar al monestir i catedral i sencarreg de lelecci del bisbe, fins la seva secularitzaci, el 1531. El bisbat fou suprimit el 1801.

Amb les Guerres de Religi, la ciutat era un feu protestant, la catedral va quedar greument afectada i es va haver de reconstruir entre el 1677 i 1718.

Els edificis

Daquella abadia en resta encara, a ms de la darrera catedral, el campanar, en bona part romnic.