Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Saint-Benoît de Castres / catedral
Abbaye
de Saint-Benoît de Castres / cathédrale
< anterior Inici França Occitània Tarn

següent >

castellano
contacte

Tarn

Fundació

A Castres (Castras) s’hi va establir una comunitat benedictina al segle IX, tot i que hi ha autors que la fan més antiga i avancen la seva fundació fins el segle VII. Aquesta versió diu que l’establiment inicial era una mica apartat del lloc actual, i que quan es van traslladar, aquell monestir el va ocupar una comunitat d’agustinians.

La comunitat va prosperar gràcies a les donacions. Carles el Calb en 844 la va beneficiar amb privilegis; el comte Ramon I de Roergue amb més donacions el 960.

A Saint Benoît de Castres s’hi veneraven les relíquies de sant Vicenç, que es van perdre amb les Guerres de Religió, el fet de conservar aquelles relíquies va atraure durant molts anys devots i fidels a venerar-les.

Saint Benoît de Castres
Saint Benoît de Castres


Benedictins

Decadència

Malgrat el desenvolupament que va tenir aquest establiment, l’any 1074 estava en decadència i fou unit a Sant Víctor de Marsella. Va patir els efectes de les confrontacions de la croada albigesa, més endavant de la Pesta Negra i de la Guerra dels Cent Anys.

La catedral

A iniciativa del papa Joan XXII (1316-1334) el monestir de Sa
int Benoît de Castres fou convertit en catedral, el primer bisbe fou Adeodatus (1317-1327). Tot i això la comunitat benedictina va continuar al monestir i catedral i s’encarregà de l’elecció del bisbe, fins la seva secularització, el 1531. El bisbat fou suprimit el 1801.

Amb les Guerres de Religió, la ciutat era un feu protestant, la catedral va quedar greument afectada i es va haver de reconstruir entre el 1677 i 1718.

Els edificis

D’aquella abadia en resta encara, a més de la darrera catedral, el campanar, en bona part romànic.

 

 

Saint Benoît de Castres
Portal restaurat sota el campanar


Bibliografia:
-
B. A. Marturé. Histoire du Pays Castrais. J. Auger. Castres, 1822
 

Situació:

Al centre de la ciutat de Castres

Baldiri B. - Agost de 2009 / Actualitzat març de 2013