Convent dels Cordeliers de Tolosa

Couvent des Cordeliers de Toulouse / Franciscans de Tolosa

(Tolosa de Llenguadoc / Toulouse, Alta Garona)

Cordeliers de Tolosa

Els franciscans van arribar a Tolosa l’any 1222 per establir-se en un indret proper a la basílica de Sant Serni, van tenir el suport de diverses personalitats que van ajudar l’assentament del nou establiment conventual. Un dels protectors fou Jean Tissandier, bisbe de Rius (1342-1348), que va bastir una capella, adossada a la gran església conventual, amb una esplèndida decoració escultòrica.

Restes del portal de l'església

L'església principal era de grans dimensions, el 1366 ja tenia activitat, tot i que no es va enllestir fins al 1457. El 1522 la casa fou reformada i va passar als observants, poc després va patir els efectes de les guerres de Religió (s. XVI). Els framenors van ocupar aquesta casa fins a la Revolució, quan la van haver d'abandonar. L'edifici de l'església encara es va mantenir, sense culte, fins al 1871, quan fou destruïda a causa d'un incendi. Ara només es conserven alguns elements del convent franciscà: vestigis de l'església i algunes dependències recuperades, com ara la sagristia i la sala capitular. Al Museu dels Agustins de la ciutat es conserven elements escultòrics procedents d'aquest lloc, especialment de la capella dita "de Rieux" que va aixecar Jean Tissandier, que fou bisbe de Rius (Rieux) entre 1324 i 1348, la capella es va bastir entre els anys 1324 i 1343.

F. Mazzoli (1885)
Il·lustració de Le vieux Toulouse disparu
F. Mazzoli (1885)
Il·lustració de Toulouse monumentale et pittoresque
Planta publicada a L'Auta (1975)
Secció de l'església
Publicada a L'église et le monastère des Cordeliers à Toulouse (1877)
Detall del Plan de Tolose (Jouvin de Rochefort, 1770)
Collections de Montpellier Méditerranée Métropole
La sagristia
La sala capitular

Elements escultòrics dels Cordeliers, al Museu dels Agustins de Tolosa
Cordeliers de Tolosa / Museu dels Agustins
Gàrgola
Sepulcre
Clau de volta, sant Francesc
Clau de volta, Crist

Escultures de la capella dita "de Rieux", construïda entre els anys 1324 i 1343 per Jean Tissandier, bisbe de Rius (Rieux).

Sepulcre de Jean Tissandier
Mestre de Rieux (s. XIV)