Monestirs
Monestirs d'Occitània
Convent dels Jacobins de Tolosa de Llenguadoc
Couvent des Jacobins de Toulouse
< anterior Inici França Occitània Alta Garona

següent >

castellano
contacte

Alta Garona

Fundació

Sant Domènec (Domingo de Guzmán) va tenir una relació especial amb el Llenguadoc, on fundaria el convent femení de Prouille (prop de Carcassona). Va participar en la croada contra els albigesos. Sant Domènec va rebre del capítol catedralici de Sant Esteve la capella de Sant Romà, a la que aviat van poder afegir-li algunes dependències monàstiques. L’orde dominicà va quedar aprovat oficialment el 1216. Des del convent de Tolosa sortiren dominicans a fundar nous establiments arreu. Malgrat això, el convent de Sant Romà es va fer petit i s’establiren en un nou lloc. El nom de Jacobins procedeix de la similitud de l’església de Tolosa amb la que havien edificat els dominics a Paris, al carrer de Saint Jacques, d’on prengueren el nom.

Jacobins
L'absis


Dominics
 

Jacobins
L'església

Jacobins
L'església


El nou convent va començar a edificar-se el 1229 i la construcció de l’església s’allargà fins el 1234. quan fou oficiada la primera missa. Aquella primera església era més curta que la actual. Mentre es bastia el claustre es va allargar l’església formant un edifici de dues naus separades per una fila de set columnes. El 1253 l’obra ja era enllestida.

 

Jacobins
L'església

Jacobins
La zona absidal


La capçalera

A partir de l’any 1275 va començar la construcció d’una nova capçalera per a l’església. Es va substituir l’absis per un de nou, amb una arquitectura més rica i d’acord amb l’època. Aquesta reconstrucció fou inaugurada el 1292. Més endavant (1325-1335) el cardenal dominicà Guillaume de Peyre-Godin va impulsar la reconstrucció de la part més antiga de l’església igualant-la estilísticament amb l’absis.


El claustre

El claustre actual, al nord de l’església, es va aixecar entre el 1306 i 1301, l’obra va obligar a desmuntar l’anterior, que es va remuntar en un altre indret i es va perdre definitivament el 1772. A llevant del claustre es troba la sala capitular amb unes voltes una mica posteriors a la capçalera de l’església (1299-1301).

Jacobins
Campanar

Jacobins
El claustre


La capella de Saint-Antonin

Aquesta capella funerària es va aixecar al costat del claustre a iniciativa de Dominique Grima entre el 1335 i 1341. Interiorment es va decorar amb pintures murals.


Tomba de sant Tomàs d’Aquino

Les restes mortals de sant Tomàs (mort el 1274) foren cedides el 1368 als dominicans i  traslladades al convent dels Jacobins de Tolosa. A causa del tancament del convent, el 1791 les restes del sant foren traslladades a Sant Serni i no retornarien als Jocobins fins el 1974.

Jacobins
El claustre

Jacobins
El claustre


Jacobins
Tomba de sant Tomàs

Jacobins
Capella de Saint-Antonin

Jacobins
Capella de Saint-Antonin


Clausura

Amb la Revolució el convent fou clausurat. El 1810 es destinà a caserna de cavalleria i es modificaren substancialment els edificis. Els 1841 fou classificat com a monument històric, però els militars no el van deixar fins el 1865. El gruix de les restauracions no van començar fins el segle XX.

Jacobins
Sala capitular

Jacobins
Sala capitular


Bibliografia
- Monique Rey-Delqué i altres. Le couvent des Jacobins de Toulouse. MSM. Vic-en-Bigorre, 2004
Enllaça amb:
-
Ensemble Conventuel des Jacobins de Toulouse

Situació:

Al centre de la ciutat

Baldiri B. - Novembre de 2009 / Actualitzat març de 2013