Abadia de Saint-Sauveur de Faget

Abbaye Saint-Sauveur de Faget / Saint-Sixte de Faget / S Sixti de Fageto

(Faget-Abbatial / Faget Abadiau, Gèrs)

Abadia de Faget
Abadia de Faget
Casa de l'Abat

L'abadia de Faget s'hauria establert en aquest indret a començament del segle VIII, poc després, l'any 724, va quedar destruïda a causa d'una incursió islàmica. Es va restaurar cap al 800 i s'esmenta en un document de l'any 817. Més tard, encara fou víctima d'incursions normandes (c 850) i sarraïnes (c 920).

Abadia de Faget
Abadia de Faget
Casa de l'Abat

Al voltant de l'any 1230, aquest monestir benedictí es va convertir en una canònica regular seguidora de la regla de Sant Agustí i després encara passaria a dependre de la catedral de Sainte-Marie d'Aush. El 1266, el monestir va participar en la creació de la bastida (vila nova) de Seissan, a ponent d'aquí. El 1288 la casa fou secularitzada, però es va mantenir activa en aquest indret fins al segle XVII, quan els canonges ja no tenien l'obligació de residir-hi, a partir del segle XVIII va començar a entrar en ruïna. El palau abacial estava situat una mica allunyat del monestir, en un indret més elevat, a causa de l'estat de ruïna que presentava, a començament del segle XVIII va començar la seva reconstrucció. Actualment, es conserva aquesta residència abacial i l'església de l'antic monestir.

Abadia de Faget
Abadia de Faget