Abadia de Planselve / Notre-Dame de Gimont
< anterior Inici França Occitània Gèrs

Gèrs

Fundació

Fundada el 1142 des de la propera abadia de Berdoues (situada al sud-oest d’Auch). Els terrenys del nou monestir foren donats a Albert, l’abat de Berdoues.

Tenia diverses granges que hi depenien i la proveïen de rendes per a la seva manutenció. També hi va passar a dependre l’abadia de Sauvelade (Pirineus Atlàntics). Des de Planselve es va fundar el monestir de Rueda (Saragossa).

El 1265 crearen la nova vila (bastida) de Gimoun, ara Gimont, prop de l’abadia. És per aixó que hom també coneix aquest lloc com Notre Dame de Gimont.

Planselve
Abadia de Planselve

Cistercencs

Expulsió dels monjos

La construcció de les dependències de l’abadia va continuar, i cap el 1500 s’envoltà el conjunt monàstic d’una muralla. Va patir els efectes de les Guerres de Religió. El cop final li va arribar amb la Revolució, que va posar a la venda el conjunt monàstic en diversos lots. Les pedres de l’església s’utilitzaren per aixecar el castell de Larroque.

Planselve
Pavelló d'entrada

Les restes dels edificis

En resta ben poc del conjunt monàstic; la muralla, el pavelló gòtic d’entrada, el pavelló dels conversos (que és part més antiga, del segle XII), sitges i colomars.

Planselve
Escut a la façana del pavelló