Comanda de Sant Joan de Jerusalem de Tolosa

Saint-Jean de Jérusalem de Toulouse / Hospitalers de Tolosa / Hospitalis Jerusalem Tolose

(Tolosa de Llenguadoc / Toulouse, Alta Garona)

Hospitalers de Tolosa

Els hospitalers van arribar a Tolosa de Llenguadoc cap al 1115, on van tenir suport de diverses famílies senyorials, que van oferir a l’Hospital la capella de Saint-Rémi, una església de fundació antiga, tradicionalment considerada del segle V, propera a la parròquia de la Dalbada. Seguidament, van anar adquirint nous espais al costat d’aquella església, on establirien la comanda, amb les seves dependències. La casa va anar adquirint importància, es va aixecar un claustre al costat nord de l’església, un edifici modest, de nau única.

En aquest lloc, a partir del 1160, es va anar desenvolupant un espai funerari, que s'ha pogut excavar i estudiar en els darrers anys. Per un altre costat, i en la mateixa època, els templers també s'establien a la ciutat, en un indret molt proper a la casa hospitalera, el que va generar alguns litigis. Més endavant, cap al 1216, la casa templera resultaria destruïda per Simó de Montfort, es va poder refer més endavant i, finalment, quan fou dissolt l'orde, bona part dels seus béns es van afegir als de l'Hospital. Aprofitant els antics espais del Temple, es va aixecar un nou hospital en substitució de l'antic. Aquesta comanda s'havia convertit en la seu del Gran Priorat de Tolosa, d'on depenien altres cases. A partir de 1667, els hospitalers va refer les antigues construccions, aixecant un nou conjunt, l'Hôtel des Chevaliers. La casa es va mantenir activa fins la Revolució.

Peça de ceràmica, amb un cavaller (s. XII)
Imatge (s. XV)