Comanda de La Cavalerie

Commanderie de La Cavalerie / La Claverie / Comanda d’Ayguetinte / Aigatinta / Aquan Tinctam

(Castéra-Verduzan / Lo Casterar e Verdusan, Gèrs)

La comanda templera, i després hospitalera, de La Cavalerie (o d'Ayguetinte) forma part de l'actual terme de Castéra-Verduzan (Gèrs) i, anteriorment al de La Claverie. No es disposa de cap notícia d'aquesta casa fins al 1264, quan el seu comanador va adquirir unes terres a un membre de la família Pardailhan, casa que després es troba molt vinculada a la comanda.

Amb la supressió de l'orde del Temple, el 1313, La Cavalerie es converteix en un important centre hospitaler, amb influència en el territori i sobre altres cases o priorats de l'orde de l'Hospital, fins a les acaballes del segle XVIII. Amb el pas del temps va anar absorbint o encapçalant altres preceptories, com ara la de Sainte-Christie, Riscle o Nom-Dieu. De la comanda es conserva la capella d'època romànica i altres construccions de caràcter agrari, encara en ús, que s'haurien anat aixecant des del segle XVII fins a l'actualitat, no consta que tingués elements de caràcter defensiu.