Priorat de Notre-Dame de Laramière

Prieuré Notre-Dame de Laramière / La Ramiere / Rameria

(Laramière / La Ramièra, Òlt)

Priorat de Laramière

El priorat de Laramière té l'origen en una de les diverses fundacions engegades per Bertrand de Grifeuille (1095-c1169). A mitjan segle XII, Hugues de la Roque, senyor de Maleville li va lliurar unes terres a Rameria, lloc on va poder establir aquest petit monestir. Gràcies a la vinculació de Bertrand amb l'abadia de Notre-Dame de La Couronne (Charente), aquesta casa, juntament amb altres que havia fundat, com ara la d'Espanhac, van passar a mans d'aquella abadia.

Ja com a priorat de La Couronne, es van ampliar les dependències de la primera època construint un monestir de més grans dimensions. A mitjan segle XIV, el priorat va patir els efectes d'un saqueig durant la guerra dels Cent Anys, la situació econòmica i social va dificultar la seva ràpida recuperació. El 1588 el lloc fou ocupat pels hugonots, el que va malmetre una altra vegada les construccions i poc després la comunitat pràcticament deixava d'existir. La casa mare de La Couronne també patia una situació similar i, el 1626, va quedar en mans dels jesuïtes, cosa que també es va donar a Laramière. Després de la Revolució, el 1793, el lloc fou venut i va passar a mans de particulars. Malgrat tot, el conjunt encara conserva bona part de les seves estructures.