Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Notre-Dame de La Couronne
Abbaye Notre-Dame de La Couronne / Corona
< anterior Inici França Nova Aquitània Charente següent >
cercador contacte

Charente

Una comunitat canonical s’havia reunit cap el 1110 a l’església parroquial de Saint-Jean de La Palud, més endavant es va constituir en canònica agustiniana i el 1118 va posar la primera pedra d’una nova església situada en uns aiguamolls, on el 1122 s’hi va traslladar la comunitat. Aviat aquella església es va fer petita i el 1171 va començar la construcció d’una de nova, consagrada el 1201. A més, durant el primer quart del segle XIII es van aixecar les altres dependències conventuals. A banda d’aquesta activitat constructora, la casa es va veure beneficiada amb importants donacions de tota mena, especialment important fou el suport rebut de la casa comtal d’Angulema. Aquella època de prosperitat es va veure truncada per la guerra dels Cent Anys que a més d’afectar la pròpia casa, que va quedar en ruïna parcial, va tocar les nombroses possessions que tenia arreu i que eren el seu sosteniment econòmic.

La Couronne
Ruïnes de La Couronne

Canonges agustinians

La Couronne

La Couronne

Reconstruïda a finals del segle XV, va tornar a veure’s afectada per l’activitat bèl·lica, aquest cop foren les guerres de Religió que deixaren el lloc saquejat (1562-1568) i incendiat. Un cop recuperada la comunitat, començà una nova reconstrucció de la casa; mentre aixecaven la nova església, que s’inauguraria el 1609, els canonges utilitzaren l’església parroquial. Aquella reconstrucció va malmetre les finances de la canònica i el 1626 els jesuïtes es van fer càrrec de La Couronne. D’altra banda, el 1644 la canònica fou unida a la congregació de Sainte-Geneviève, el que li va donar una nova vitalitat i es van poder portar a terme els darrers treballs, pel que fa a la construcció d’edificis i dintre del conjunt monàstic. Exclaustrat amb la Revolució i venut el 1807, el lloc va passar a mans de diversos propietaris, donant pas al seu desmantellament.

La Couronne
Escut de l'abat Guillaume Singulier (1232-1254)