Abadia de Saint-Orens de La Reula

Abbaye Saint-Orens de Larreule / S. Orientii de Regula / Regula Bigoritana

(Larreule / La Reula, Alts Pirineus)

Abadia de La Reula
Abadia de La Reula

El monestir de Saint-Orens de La Reula fou fundat pel vescomte de Montaner, Odó, cap al 977, que va dotar convenientment el 1009, el primer abat de la casa fou Mansius. Els vescomtes van mantenir en els primers anys una forta influència a la casa, alguns abats eren d'aquesta família. També va rebre suport dels comtes de Bigorra.

Abadia de La Reula
Abadia de La Reula

El 1569 l'abadia fou ocupada i saquejada en el decurs de les guerres de Religió i no es va recuperar, durant la primera meitat del segle XVIII era en plena decadència, amb pocs monjos que vivien fora del monestir, sense seguiment de la regla. La casa fou suprimida a mitjans d'aquell segle. Es conserva, l'església, ara parroquial, originàriament del segle XI i modificada el XII, que ha sofert modificacions amb el pas del temps, les altres dependències monàstiques pràcticament han desaparegut. Es conserven alguns elements del claustre.

Abadia de La Reula
Abadia de La Reula