Abadia d'Escaladieu

Abadia d’Escaladei / Abbaye de l'Escaladieu / Escale-Dieu / Lescaledieu / Scala Dei

(Bonnemazon, Alts Pirineus)

Abadia d'Escaladieu
Abadia d'Escaladieu

Aquesta abadia cistercenca fou fundada l'any 1136 des del monestir Morimond (Alt Marne), el seu origen cal cercar-lo al sud de l'establiment actual, a Gripp (Cabadur), on un grup de religiosos s'hi havia aplegat cap al 1130. Des del seu inici l'abadia va estar sota la protecció dels comtes de Bigorra, encapçalats per Pere de Marsan († 1163) que li feren diverses donacions. Entre els seus dominis, des del 1140 disposaven d'uns terrenys més adequats per a la vida monàstica, on es van traslladar el 1142.

Abadia d'Escaladieu
Abadia d'Escaladieu

En el nou lloc d’Escaladei (Escaladieu) hi van consagrar una església el 1160, dedicada a Notre-Dame, a la seva consagració hi va assistir la comtessa Beatriu III (1128-70), la seva benefactora. La comtessa Peronella fou també una gran protectora de l’abadia, que va beneficiar amb donacions considerables, quan va morir, fou enterrada a l’abadia. Escaladieu va impulsar la creació d’altres establiments monàstics, Bouillas i Flaran (Gèrs), Fitero i La Oliva (Navarra), Veruela (Saragossa), entre d’altres. El segle XIV va representar l’època d’esplendor d’aquest establiment, tot i que la guerra dels Cent anys la va afectar amb una ocupació militar el 1373, però els soldats respectaren el lloc.

Al segle XVI l’abadia va passar a estar governada per abats comendataris, a més es va veure afectada per un saqueig sofert el 1518 i encara, el 1567, el lloc fou ocupat i altre cop saquejat i incendiat. Al segle XVII, la casa va patir casos de relaxament dels costums i insubordinacions que van degenerar en episodis d’enfrontaments armats. Per un altre costat, a finals del segle XVII i començament del XVIII es van portar a terme importants obres de reconstrucció. La Revolució va significar el cop de gràcia per un establiment que ja es trobava en una delicada situació. El 1793 fou venut, el 1830 el claustre fou desmuntat i també venut, així com d’altres elements transportables. Des del 1997 és de propietat pública, que té cura de la seva conservació i restauració.

Abadia d'Escaladieu
Abadia d'Escaladieu
Absidioles laterals
Abadia d'Escaladieu
Abadia d'Escaladieu
El transsepte amb el portal
del dormitori, tapiat

L'església actual és el resultat de les modificacions sofertes per l'edifici primitiu consagrat en 1160. És una construcció de nau única, amb capelles laterals entre contraforts, unides entre elles per un passadís. La capçalera es va perdre, l'absis principal desaparegut era rectangular, com les absidioles laterals que s'obren al creuer. Des d'aquí una escala, ara perduda, pujava fins al dormitori monacal, tal com caracteritza les construccions cistercenques.

El claustre ha desaparegut, però encara es pot veure l’espai que ocupava, unes arcades al mur formen l’armarium, o biblioteca del claustre. La sala capitular és àmplia. Les voltes construïdes amb totxo estan suportades per quatre columnes amb capitells molt senzills, com els de la porta i els finestrals d’aquesta dependència. Les altres dependències o bé han desaparegut o han estat profundament transformades en els segles XVII i XVIII.

Abadia d'Escaladieu
Abadia d'Escaladieu